Hadske racister dømt for hærværk mod jødisk gravplads

Anklager er tilfreds med dommen i sag om flere tilfælde af hadefuld hærværk.

En november nat sidste år blev en jødisk gravplads i Randers udsat for voldsomt hærværk. 

84 gravsten blev overhældt med maling, seks gravsten blev væltet og én grav fik påklistret en jødisk davidsstjerne med teksten ´Jude´. Mærket er en klar reference til de jødestjerner, Hitler tvang jøderne til at gå med under Anden Verdenskrig. 

Hærværket skete på årsdagen for krystalnatten, hvor nazisterne i 1938 nedbrændte synagoger, smadrede jødisk-ejede butikker og 30.000 jødiske mænd blev sendt i koncentrationslejr. 

Nu er to mænd dømt i sagen: En 28-årig mand fra Randers og den 39-årige Jakob Vullum Andersen fra Hobro. 

Jakob Vullum Andersen er blevet idømt et års ubetinget fængsel, mens den 28-årige mand skal mentalundersøges inden hans straf bliver udmålt. Retten finder det bevist, at Jakob Vullum Andersen er anstifteren bag hærværket, mens den 28-årige mand har stået for at udføre det. 

De to dømte er begge aktivister for Den Nordiske Modstandsbevægelse - også kaldet Nordfront, som er en nynazistisk bevægelse. 

- Jeg er tilfreds med dommen, for retten har fundet de tiltalte skyldige i alle sagens forhold og fundet, at der var tale om groft hærværk på kirkegården. Man har også fundet ud af, at det samtidig var en overtrædelse af racismeparagraffen, siger anklager ved Østjyllands Politi, Catrine Brunsgaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

Gravstenene blev overhældt med grøn maling. 
Gravstenene blev overhældt med grøn maling. 

Fældende beviser

Den 39-årige mand blev blandt andet fældet af oplysninger fra hans Google-konto, som placerer ham tæt på gerningsstedet på gerningstidspunktet. Derudover blev der fundet grøn maling og "jude"-klistermærker i lejlighederne hos de to.  

Endelig var de to fanget på en overvågningsvideo ligesom sms´er mellem gerningsmændene afslører, at de har planlagt hærværket. 

Den 39-årige mand Jakob Vullum Andersen var desuden anklaget for at have delt voldsomme jøde- og fremmedfjendske billeder på internettet. Forhold han også blev fundet skyldig i.  

Blandt andet en grafik, der viser jøder og dåser med giftgassen zyklon B, som blev brugt til at gasse jøder under Anden Verdenskrig. Til illustrationen har Jacob Vullum Andersen skrevet teksten:  "Happy hunukkah" med henvisning til den jødiske højtid.  

- Vi havde påstået frifindelse, så det er selvfølgelig ikke en dom, som er, som vi havde forventet og håbet på, men vi må tage rettens resultat til efterretningen. Foreløbig er der kun afsagt skyldkendelse i forhold til min klient, så vi afventer det videre forløb, inden vi ved, hvad det endelige forløb bliver for ham, siger forsvarsadvokat Rasmus Amandusson.

I alt blev 84 gravsten overhældt med maling. 
I alt blev 84 gravsten overhældt med maling. 

Homofobisk hærværk

Udover gravpladsen var de to også anklaget for at have lavet hærværk på en regnbuefarvet mangfoldighedsbænk i Aarhus i juni 2019. 

Bænken, der normalt er rød, orange, gul, grøn, blå og lilla blev overmalet med olivengrøn og efterfølgende blev der på Den Nordiske Modstandsbevægelses hjemmeside skrevet forhånende om homoseksuelle.

De to mænd var derfor anklaget for brud på racismeparagraffen, fordi personer blev truet på grund af deres seksuelle orientering. 

Skærmbillede 2021-05-15 kl. 11.30.13

Trist majvejr fortsætter så langt øjet rækker

IMG_0209

play VIDEO: Kom med på jagt efter forsvundet anker

20200727-180240-2-1920x1308we

Trods ny vejledning: Rejsebureau tror ikke på rejse-boom

Lisbjerg forbrænding

Nu begynder afbrændingen af mink i Lisbjerg

40_percent

play Stryger direkte i coronapasset: Spyttest får dig uden om køen

20210202-175316-L-1500x1000we

Aarhus-politiker misbrugt i coronaskeptisk kampagne

Dagens mest læste