- Det kunne man ikke forudse

Eks-borgmester om lån i schweizerfranc

02:10

1 af 2

Den tidligere borgmester og nu 2. viceborgmester i Randers Kommune, Henning Jensen Nyhuus (S) giver ikke meget for den kritik, der i dag er blevet rejst i forbindelse med kommunens lån i schweizerfranc.

Kritikken, som blandt andet fremføres af tidligere borgmester og folktingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V), går ud på, at Randers Kommune skulle have opsagt sine lån tidligere og konverteret dem til lån, der ikke var i schweizerfranc.

Det er Henning Jensen Nyhuus ikke enig i. Han mener, at det var den helt rigtige beslutning, som byrådet traf tilbage i 2010, da lånet blev taget op til vurdering:

- Det var dyrere at indfri det dengang. Det ville koste nogle millioner ekstra, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Diskussionen om schweizerfranc er blevet aktuel, efter at den schweiziske centralbanks ændrede kursloftet. Det betød, at lånene steg med 15 procent.

Se også: Ekstraregning på 10 millioner kr.

For Randers Kommunes vedkommende indebærer det, at lånene nu er steget med 10 millioner kroner - fra 44 til 54 millioner kroner.

Grunden til, at byrådet ikke valgte at droppe schweizerfranc-lånene - imodsætning til flere andre østjyske kommuner - er ifølge Henning Jensen Nyhuus (S), at det dengang kunne betale sig, fordi Randers Kommune ikke havde nær så store lån i schweizerfranc, som de andre østjyske kommuner:

- Der var faktisk en million om året at spare. Man glemmer, at der har været en kæmpestor ekstra indtægt eller mindreudgift om man så må sige, siger han.

Det var et byråd med Michael Aastrup Jensen i spidsen som borgmester, der vedtog beslutningen om lån i schweizerfranc. Til det faktum lyder det fra Henning Jensen Nyhuus:

- Han skulle slet ikke have taget det lån, så havde vi ikke haft det problem.

Du kan se alle de politiske reaktioner om lån i schweizerfranc i tv-indslaget øverst på siden.