- Det er en forkert udvikling

FOA skriver brev til de frivillige i ældreplejen

Er der for mange frivillige i ældreplejen? Så mange at det nu går ud over de faste stillinger? Ja, mener FOA i Randers.

Organisationen har derfor skrevet et brev til kommunens mange frivillige. Et brev, som opfordrer de frivillige til at tænke sig rigtigt godt om, i forhold til de opgaver, som de påtager sig.

SE: Vi har et alvorligt problem

"Tænker du som frivillig ikke, at hvis du stadig var i arbejde, så ville det være træls, at der kom nogen og gjorde det arbejde, som du var ansat til? Det er en forkert udvikling, vi er på vej mod. Vi kan ikke være bekendt, at ordinær og dybt meningsfyldt beskæftigelse bliver erstattet af løntilskudsjob og af frivillige. Er det det samfund, vi ønsker os? Er det det, vi vil byde de svage og ældre medborgere, som har opbygget og betalt skat til samfundet gennem hele deres liv?" Sådan lyder et uddrag af brevet til de frivillige.

- Vi har valgt at henvende os direkte til de frivillige, for at skabe debat omkring det arbejde, som de udfører. Mange af de frivillige har tidligere arbejdet i hjemmeplejen - så vi spørger dem, om de synes, at det er i orden, at de frivilliges indsats bliver på bekostning af fastansatte personale, siger afdelingsformand for FOA i Randers, Inge-Lise Christensen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

SE: Antallet af frivillige boomer

I sidste uge satte TV 2 | ØSTJYLLAND fokus på de frivillige i Østjylland. Det anslås, at der samlet set er omkring 7.100 frivillige, der er fast tilknyttet ældreområdet i Østjylland.

- Toppen er nået. Når vi taler med vores tillidsrepræsentanter, så kan der ikke skæres mere i de faste stillinger. Og når vi så hører, at der skal udvides fra 300 til 600 frivillige, så kan vi kun tænke, at det går ud over personalet, siger Inge-Lise Christensen.

Ældrechefen i Randers Kommune afviser, at der er sammenhæng mellem fyringer i ældreplejen og ønsket om at udvide antallet af frivillige.

Et af de steder, hvor de frivillige spiller en stor rolle, er på Randers Hospice. Se et tv-indslag om stedet her.