Debat om ny skolemodel i Randers

Venstre i Randers ser gerne den canadiske skolemodel implementeret på kommunens skoler. De Radikale er imod

05:50

1 af 2

For nylig var 100 skoleledere, lærere og politikere på inspirationsbesøg i Canada. Her blev landets skolemodel vist frem, og det har skabt grobund for at indføre flere af ideerne herfra i det kronjyske. I hvert fald hvis det står til Venstres Anders Buhl-Christensen.

- De 100 deltagere kom hjem med stor begejstring over, det de har set og lært, fortæller politikeren.

Skolelukninger: Forældre er mindre glade

Helt konkret indebærer den canadiske skolemodel mange ting - men en af hovedtankerne er at skabe mere respekt om læreren.

- En af de simple ting er, at klasserummene ikke længere er elevernes, men lærerens. Så kommer eleverne på besøg hos dansklæreren eller engelsklæreren. Det giver et løft af respekt over for læreren, forklarer Anders Buhl-Christensen.

Behov for ro nu

Derudover arbejder modellen også med at lærerne går sammen i flere teams om eksempelvis forberedelse. Selve indførelsen af elementer fra Canada skal ifølge byrådsmedlemmet ske i tæt samspil med lærere og skoleledere.

- Vi gør det sammen med vores folkeskoler, og det er dem, der kommer med oplæg til, hvordan vi bevæger folkeskolen fremad, lyder det fra ham.

Omann: Det er upopulært at lukke skoler

En af dem, der ikke mener, at denne metode er måden at bevæge skolen i den rigtige retning, er byrådskollegaen Mogens Nyholm (RV).

- Radikale Venstre foreslår at droppe tanken om den canadiske model. Skolestrukturreformen skabte en masse uro, og nu er der behov for ro på derude. Det har lærere og elever brug for. Den her skal sparkes til hjørnespark - måske for evigt, mener Mogens Nyholm.

Har taget ideerne til sig

Han mener, at det kun er sund fornuft at droppe Canada-modellen for nu.

- Der er stort sygefravær hos lærerne, især de sårbare elever har det svært og skolerne bløder. Der er ingen grund til at bruge penge på modellen. I stedet burde man kigge på at gøre skoledagene kortere, siger Mogens Nyholm.

Forældre må måske droppe friskoleplaner

Hans kritik preller imidlertid af på Anders Buhl-Christensen.

- Mogens har ikke snakket med de lærere, som var med på turen, og som var begejstrede. Og så tror jeg, at han er bagefter udviklingen. For flere skoler har taget nogle af de gode ideer fra Canada til sig og implementeret dem, forklarer Venstre-manden.

I første omgang kommer forslaget til en ny skolepolitik i byrådet om otte dage, og derefter skal den endelige politik vedtages til april efter høringer blandt alle de involverede.

Du kan se interviews med de to politikere øverst i artiklen.