Debat om frikadellekrigen i Randers

Kulturkampen debatterer svinekød i daginstitution

I de her dage udspiller der sig en diskussion om madkultur i Randers. Debatten handler om valget mellem svinekød og halalslagtet oksekød, og netop det diskuteres onsdag i Kulturkampen på TV 2 | ØSTJYLLAND klokken 20.20.

Indtil for nylig fik børnene i Børnehuset Jennumparken i det nordlige Randers ikke serveret svinekød i forbindelse med institutionens madordning.

Forklaringen var, at cirka 55 procent af børnene har en muslimsk baggrund og derfor ikke spiser svinekød, men det ville en række politikere fra Venstre og Dansk Folkeparti ikke acceptere, og nu er der både okse- og svinekød på menuen i Børnehuset Jennumparken.

Et DF-produceret problem

- Det er et DF-produceret problem, som man så går ind og pådutter. Det er ikke forældrebestyrelsen, der har været indover det her. Det har været en ren ledelsesbeslutning, som er taget udenom alle de demokratiske processer. Og det er et problem, når dansk kultur generelt set bliver et stykke svinekød, for en anden ting, der er en meget central kerneværdi, er demokrati. Og det overser man fuldstændigt her, fordi man har nogle politiske kæpheste, man vil have ført igennem, siger Charlotte Broman Mølbæk (SF), der er byrådsmedlem i Randers, i denne uges udgave af Kulturkampen på TV 2 | ØSTJYLLAND.

I Dansk Folkeparti er de ikke enige i den udlægning:

Bliver kaldt racist

- Jeg ved ikke, om man kan kalde det for et DF-skabt problem. Vi har taget det op, fordi vi ikke synes, at det er rimeligt, at en forældrebestyrelse skal ligge under for, at der er nogen, som i godhjertethed vil prøve at tilgodese muslimerne i vores institutioner. Alt hvad vi diskuterer her viser, at det ikke er nemt at komme igennem eller have en anden mening, for så er man både fremmedfjendsk, bange for andre kulturer og racist, siger Frank Nørgaard (DF), byrådsmedlem i Randers Kommune.

Kulturkampen: Anmeldere begejstrede for Monet

Hos SF vil de gerne tage diskussionen om kødet, men her synes de hellere, at tiden skulle investeres i at arbejde for flere voksne i daginstitutionerne.

- Jeg synes, det er fair, man får en diskussion, problemet er bare, at man fuldstændig glider hen over alle de demokratiske processer. Jeg sidder også i Børne- og Skoleudvalget, og vi har ikke hørt noget som helst hverken fra forældre eller politikere, siger Charlotte Broman Mølbæk og tilføjer:

Energien kan bruges bedre?

- Hvis man kunne investere ligeså meget energi i børnenes behov, kunne man arbejde mere for, hvordan man kunne få flere voksne i daginstitutionerne, for det er da langt mere relevant, end at vi skal diskutere, hvilken farve kødet skal have.

Frank Nørgaard er ikke enig, og han tager debatten videre:

Kan man leve side om side?

- Jeg vil også sige, at hvis et stykke svinekød ikke kan ligge ved siden at et stykke halalslagtet oksekød, så kan man godt stille spørgsmålet om, vi som kristne og demokrater kan leve side om side med islam, lyder det fra Frank Nørgaard.

Men den tankegang kan Charlotte Broman Mølbæk ikke følge:

- Det er da den skøreste diskussion om, hvorvidt vi på grund af kød diskuterer, om vi kan leve sammen. Selvfølgelig kan vi da leve sammen som mennesker. Jeg synes, at demokratiske grundværdier er langt vigtigere end, om det hedder svinekød eller halalkød.

Hos Dansk Folkeparti frygter de, at det bliver en glidebane.

- Hvad bliver det næste, vi skal have et specielt hensyn til?, spørger Frank Nørgaard.

Charlotte Broman Mølbæk svarer:

- Det er en glidebane, hvis det er DF, som skal ind og definere, hvad der er dansk kultur, og at det skal gøres op i en frikadelle. Det er et kæmpe problem, siger hun.

Du kan se debatten mellem de to politikere fra Randers i videoen øverst på siden. Du kan se hele Kulturkampen på TV 2 | ØSTJYLLAND onsdag aften klokken 20.20.

I udsendelsen kan du også se mere om Ambassaden, der for et par uger siden meldte ud, at teatret var i akut pengenød. Derfor blev en støttefest stablet på benene, og nu kan teatret klare sig året ud. Derudover er der en guide til den kommende uges kulturbegivenheder i Østjylland.

glatte veje glat vej vintertrafik trafik

Politiet advarer: Spejlglatte veje giver fem trafikuheld på en time

test corona covid-19

33 smittede danskere har fået falsk negativ test i Dubai

Rikke Christensen

playMor frygter for søns trivsel efter skolebesparelser

karen_klarbaek.jpg

Krisen har ikke ramt Karen: Hun sælger masser af garn

Michael Aastrup Jensen

Politiker om rejse til Dubai: Jeg passede mit job

Mobilepay

Telefon-svindlere narrede ældre kvinder