Dagplejemor skaber glæde hos børn og forældre med nyt tilbud

Et nyt koncept har set dagens lys i Spentrup ved Randers, hvor en dagplejemor nu vil hente og bringe børnene på sin ladcykel.

00:42

VIDEO: Randers Kommunes første cykeldagplejer har sat sig i sadlen.

Klokken er syv om morgenen, og Pia Espersen gør klar til at træde i pedalerne.

Efter 14 år som almindelig dagplejer er hun klar til at prøve noget nyt. Fremover kommer hun til at hente dagplejebørnene om morgenen og bringe dem hjem igen senere på dagen.

Læs også Corona-mistanke på skole afkræftet: Lærer er ikke smittet

Hun er med andre ord Randers Kommunes første cykeldagplejer. Og i dag var første dag.

- Ud over at vi starter og slutter dagen med en rask cykeltur, så er alle børnene hjemme hos mig på samme tid hver morgen, Dét og tiden på ladcyklen styrker virkelig fællesskabet, siger Pia Espersen, dagplejer i Spentrup, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Sten dybt frustreret: Vandaler ødelægger totalrenoveret forsamlingshus

Idéen fik hun fra en lignende ordning i Odense. Og med opbakning fra forældre og kommunen er hun nu i gang. 

- Det kan få hverdagen til at glide nemmere, siger Allan Brandt Callesen, far til et af børnene i Pia Espersens dagpleje.

24:24

VIDEO: Se indslaget fra Pias første tur på ladcyklen.

Luk video

Bidrager ikke bare til dagplejemålene

Formålet med den kommunale dagpleje er at skabe et spændende og inspirerende pædagogisk læringsmiljø, hvor børnene trygt kan trives, udvikles og lære. 

Og det skal de daglige cykeltur bidrage med. For når cykeldagplejeren cykler med børnene, vil der blive sat ord på fælles oplevelser og handlinger.

- Vi vil se, hvor børnene bor. Snakke om natur og trafik, når vi stopper undervejs. Vi skal være nysgerrige sammen, når vi oplever noget. Når regner trommer på taget, eller en fugl flyver forbi, siger Pia Espersen.

Læs også Kulturinstitution til salg: - Vemodigt og med en klump i halsen

Men det er ikke bare de kommunale mål for dagpleje, som de nye koncepter bidrager til. Det er faktisk også verdensmålene.

Med Cykeldagplejen imødekommes nemlig ønsket om en energineutral, grøn transport til dagplejen, hvorved man bidrager til verdensmålene om sundhed, bedre klima og bæredygtige byer.

- I stedet for at forældrene skal tænde bilen, så kommer Pia rundt og henter børnene, så det er med til at skabe bedre klima og mere bæredygtige byer, siger lederen af dagplejen i Randers Kommune, Susanne Lyholm Andersen.

Læs også Øjenvidne til skyderi: - Det er ganske forfærdeligt

Ledelsen bakker op

Og ledelsen bakker i den grad op.

Faktisk i en sådan grad, at Susanne Lyholm Andersen har været med til at udvælge den ladcykel, der vil sikre cykeldagplejen en tryg fremfærd i trafikken.

- Cykeldagplejen giver på mange måder rigtig god mening og værdi - både for forældrene og for dagplejeren, siger hun, og fortsætter:

- På det pædagogiske plan er fællesskabet på ladcyklen med til at styrke deres sammenhold. Og de faste rutiner med at hente, bringe og synge cykelsang giver ro, tryghed og stabilitet. Alle faktorer som er med til at skabe et spændende og inspirerende pædagogisk læringsmiljø.

Læs også Daniel søger pornofilm til sine venner i fængslet

Pia Espersens cykeldagpleje kører i første omgang som et forsøg, men hun er ikke et øjeblik i tvivl om, at Cykeldagplejen er kommet for at blive.

- Jeg har netop haft besøg af mine dagplejekolleger i området og vores dagplejeleder, og der bliver støttet op hele vejen rundt, siger hun.

Læs også Sygeplejerske fik næsten 100.000 kr. for meget i løn