Chikane plager kommuner

Randers ene om at have en strategi på området

Facebook er et af de steder, hvor de kommunale medarbejdere bliver hængt ud.

Det er kun et mindre antal af kommunerne, der kan hive en handlingsplan frem, når en medarbejder bliver krænket og hængt ud på nettet med navns nævnelse.

Det viser en rundspørge, som Avisen.dk har lavet blandt 98 kommunale personalechefer. 53 har svaret - herunder de seks største kommuner - og den viser, at kun en fjerdedel har en strategi mod net-chikane.

Af de største kommuner er det kun Esbjerg og Randers, der har en plan. Omvendt svarer kommuner fra København, Hillerød, Horsens, Køge, Lyngby, Silkeborg, Vejle, Viborg, Aalborg og Aarhus nej.

- Lidt bekymrende, men ikke overraskende, lyder kommentaren fra formanden fra Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post.

Helt præcist svarer kun 13 af de 53 kommuner 'ja' til spørgsmålet. 34 kommuner har ikke nedskrevet en strategi. Seks kommuner svarer 'ved ikke'.

Sværter medarbejdere til på nettet
Avisen.dk har i de seneste dage beskrevet, at et stigende antal vrede borgere sværter medarbejdere til på nettet, fordi borgerne ikke er tilfredse med kommunens afgørelse i en sag. Tidligere skete det i lokalavisen og var glemt dagen efter. Nu foregår det på nettet og ligger gemt i al evighed.

Socialrådgivernes fagforening frygter da også, at den teknologiske udvikling har overhalet mange kommuner indenom.

- Fænomenet er relativt nyt, og det er væltet ind over os med de sociale medier. Jeg tænker, at de kommuner, der ikke har en strategi skal se at komme i gang med at finde ud af, hvordan de vil passe på medarbejderne i cyberspace, siger Bettina Post til Avisen.dk.

Faren er, at der kan gå for lang tid, før der bliver taget hånd om net-chikanen, når den rammer.

- Det er ligeså vigtigt at have et beredskab for den her psykiske terror på nettet, som det beredskab, der handler om, at der står et menneske foran dig og siger: Jeg ved, hvor du bor, mener Bettina Post.

Skal tages død-alvorligt
Kommunernes Landsforening (KL) er enig i, at falske anklager og chikane på nettet skal tages død-alvorligt. Men formanden for Løn- og Personaleudvalget, Høje Taastrup-borgmester Michael Ziegler, mener dog ikke, at en generel handlingsplan løser alle problemer.

- For én kommune kan løsningen være at få gode råd fra en nabokommune, der har erfaring med at stoppe chikane på nettet. En anden kommune kan have glæde af at sammensætte en task force af egne problemknusere, forklarer Michael Ziegler til Avisen.dk.

Ifølge ham er det vigtige 'at gøre det rigtige', og det er ikke nødvendigvis 'altid at skrive alting ned på papir'. Det nikker ledelsen ja til i Silkeborg Kommune.

- Hvis en medarbejder bliver hængt ud, må vi jo forholde os til den særlige situation, når det sker, siger personalechefen, Frank Høy.

Randers er en af duksene
Randers Kommune er en af duksene. Kommunen har nedskrevet et notat, der oplyser om, hvilke muligheder der er i tilfælde af grove æreskrænkelser.

- Notatet betyder, at vi ikke skal starte fra nul hver gang, men det betyder jo ikke, at vi så har barberet den ged. Når udviklingen løber så stærkt, som den gør, må vi taget notatet op til revision hver sjette måned, siger personalechef Kresten Ulrik Nielsen.

- Vores medarbejdere kan ikke vide, hvordan de reagerer, før de har prøvet det. Derfor er det vigtigt, at vi er parate til at støtte ham eller hende, der bliver chikaneret. Vi vil ikke nøjes med at vende den anden kind til, siger han.