Byråd sløjfer forslag om nye rygeforbud

Byrådet i Randers vedtog i går mandag nye rygeregler for kommunen. Og der bliver hverken tale om totale rygeforbud i parker eller på kommunale arbejdspladser.

I går mandag blev der afholdt byrådsmøde i Randers, hvor der blev indgået en kompromisaftale omkring rygelovgivningen i kommunen.

Her vedtog et flertal af politikere at droppe forslaget om et rygeforbud i offentlige parker i kommunen. Derudover vil det forsat være tilladt at ryge på de kommunale arbejdspladser, så længe rygningen fortages i pauser, som de kommunalt ansatte selv betaler.

Venstre vil gøre Randers røgfri - ingen smøger i parkerne

Forslaget om rygning er en del af kommunens sundhedspolitik, som blev vedtaget i januar 2015, hvor der blev sat en målsætning om, at antallet af rygere i kommunen skal nedbringes til under fem procent i 2025.

Og det har været en lang proces. Forslaget har været udsat tre gange til byrådsmøder, da byrådet ikke kunne finde fælles fodslag. Men nu er der fundet et kompromis.

- Det er blevet ændret for at lave så bred en aftale som muligt, og jeg har det rigtig godt med den nye aftale. Det er meget positivt med bredt flertal. Vi prøver at tage hensyn til alle, siger Leif Gade (S), der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Randers Kommune, til tv2oj.dk.

Venstre tilfreds trods ændringer

Det var oprindeligt Venstre i Randers, der foreslog et forbud mod rygning i offentlige parker. Venstres Louise Høegh var dog også tilfreds med ændringsforslaget på byrådsmødet mandag.

- Grunden til, at vi vedtog en sundhedspolitik, og at vi gerne vil være røgfri i 2025, er, at rygning er farlig. Det er noget vi skal tage os af som kommune, men visioner er en ting, der er også noget, der hedder en hverdag, som skal fungere for medarbejdere, ledere og borgere. Derfor er det vigtig, at vi tager processen i små steps, hvor alle kan være med, sagde Louise Høegh (V), formand for Socialudvalget i Randers Kommune, i byrådsalen.

Stort flertal i byrådet

Der var et bredt flertal der stemte ændringsforslaget igennem. 30 ud af 31 byrådsmedlemmer stemte for. Kun Ellen Petersen (S) stemte imod, selvom også hun var for ændringerne.

- Jeg bakker op om sundhedspolitikken. Det kompromisforslag her ville jeg gerne have stemt for, men med baggrund i, at der ikke er opstillet konsekvenser for overtrædelse af rygereglerne, stemmer jeg imod, sagde Ellen Petersen (S), der er næstformand i Kultur- og fritidsudvalget i Rander Kommune, på byrådsmødet mandag.

Lovforslaget træder i kraft 1. januar 2016, og processen med at få nedbragt antallet af rygere er allerede gået i gang.

- Vi har sat en proces i gang, som bliver intensiveret i løbet af 2016. Vi ligger nu på 150 rygestop om året. Det skal vi have accelereret op til 600, og så sætter vi turbo på ude på uddannelsesstederne, siger Leif Gade (S) til tv2oj.dk.

Fældede træer grenå

Mystik om fældede træer: - Jeg kan ikke erindre noget lignende, siger kommune-chef

coronavaccination

play Sundhedsordfører: Ændret vaccineplan kan gavne beboere på Sølund

skorsten røg brændeovn luftforurening forurening

playSF vil forbyde brændeovne om natten

Skærmbillede 2021-01-19 kl. 15.57.51

Østjysk efterskoleelev med opsang: Vi mister vigtige minder, men andre kan miste livet

Jim-kopi kopi

playØstjyske Jim er måske Danmarks største Dolly Parton fan

øjenvipper

Randers-virksomhed ransaget: Ejer sigtet for bedrageri