Byens gamle isbryder er vendt hjem

S/S Bjørn tager sine gæster med på en tur på fjorden og ombord byder personalet på historier fra svundne tider

02:09

S/S Bjørn er en kombineret slæbebåd og isbryder, som blev bygget i 1908 og leveret til Randers havnevæsen 1909, hvor den tjente som bugserbåd og isbryder.

Ved Dronningekajen i Randers ligger lige nu et helt særligt skib. Dampskibet SS Bjørn byder i disse dage gæster ombord i forbindelse med Randers Ugen.

At se byen fra vandsiden er jo helt forrygende flot.

Lars Pagter, gæst på S/S Bjørn

Det tunge skib tager sine gæster med på en tur på fjorden, og ombord byder personalet på historier fra svundne tider og muligheden for at fyre kul på den gamle isbryder.

- Det er nostalgisk at sejle på et gammelt skib, som er fyret med kul – det er jo helt charmerende, siger en af S/S Bjørns gæster Lars Pagter til TV2 ØSTJYLLAND.

S/S Bjørn er en kombineret slæbebåd og isbryder, som blev bygget i 1908 og leveret til Randers havnevæsen 1909, hvor den tjente som bugserbåd og isbryder. Den var i funktion indtil 1981, hvor Foreningen til Gamle Skibes Bevarelse, Dansk Veteranskibsklub overtog S/S Bjørn for 72 kroner - én krone for hvert aktivt år - under forudsætning af, at skibet blev restaureret. 

Læs også Elvis døde for 40 år siden: Hyldet i Randers Ugen

S/S Bjørn sejler resten af Randers Ugen, og har man ikke været en tur på isbryden, så kan Lars Pagter klart anbefale det.

- At se alt det gamle træ og alt det gamle grej på sådan et skib og så se byen fra vandsiden, når man ikke er sejler, det er jo helt forrygende flot, siger Lars Pagter. 

Isbryderen blev i 1998 erklæret for ” Et særligt bevaringsværdigt skib” af Skibsbevaringsfonden.

Læs også Få overblikket: Dette skal du se og prøve i Randers Ugen

Se reportage fra S/S Bjørn ved at klikke på billedet øverst i artiklen.