Bruger 30.000 tons kul om året: Nu skal det erstattes med træ

Leca i Randers investerer 100 millioner kroner i en mere miljøvenlig produktion

- Lecas mål er at blive en meget mere bæredygtig virksomhed.

Så klar lyder meldingen fra Jesper Schmidt, der er projektmanager på Leca i Randers.

Virksomheden producerer de små brune Leca nødder, der ligger i bunden af urtepotten og bruges som isoleringsmateriale i vores huse.

quote Med det her projekt vil vi gerne erstatte kul og i stedet anvende affaldstræ. 

Jesper Schmidt, projektmanager, Leca, Randers.

Produktionen af de små kugler udleder en masse CO2, og derfor investerer Leca fabrikken i Hinge nu mere end 100 millioner kroner, så fabrikken ikke længere bruger kul til at lave de små Leca nødder.

- Med det her projekt vil vi gerne erstatte kul og i stedet anvende affaldstræ, siger Jesper Schmidt til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter: 

- Træet her regnes som værende CO2-neutralt. Projektet betyder, at vi kan reducere vores samlede CO2-udslip med 50 procent. Det svarer til den samlede CO2-udledning fra 7500 mennesker, siger han. 

Han oplyser, at Leca på nuværende tidspunkt bruger 30.000 tons kul om året. 

Stor betydning hvor træ kommer fra 

Selvom Leca investerer hele 100 millioner kroner, er en klimaforsker ikke overbevist. 

- Han (Jesper Schmidt red.) er ikke i gang med at hive CO2 ud af atmosfæren, siger Aksel Walløe Hansen, der forsker i klima ved Niels Bohr Instituttet. 

Han påpeger, at Lecas investering altså ikke gør klimaproblemerne mindre og fortæller derudover, at det har stor betydning, hvor træet, der skal brændes af, kommer fra. 

- Spørgsmålet er, hvilket træ man brænder af. Det er ikke ligegyldigt, hvor man får det fra i verden, eller hvad der sker dér, hvor man fælder skov, siger Aksel Walløe Hansen. 

Lecas projektmanager kan dog fortælle, at træet primært er genbrugstræ. 

- Det her træ kommer primært fra nedbrydning af bygninger og fra genbrugsstationer, hvor vi som privatpersoner afleverer vores træ, siger Jesper Schmidt.

Han ser frem til, at virksomheden snart bliver mere miljøvenlig. 

- Jeg glæder mig rigtig meget, og jeg har arbejdet på det her i mange år. Det er ca. syv år siden, at jeg startede forarbejdet på det her projekt, som nu bliver til virkelighed, siger Jesper Schmidt.