Brian hader sit eget forslag, men kunderne er klar

Noget skal der ske, hvis Øster Bjerregrav ikke skal miste sin købmand på energikrisens alter. Det har fået købmanden til at tænke kreativt.

- Det er ikke et spørgsmål om, vi lukker, men hvornår. Det vil blive en langsom død, hvis vi ikke gør noget. 

Så dyster er udmeldingen fra Brian Mossalski, uddeler i Min Købmand i Øster Bjerregrav ved Randers. Hans strømregning er på kort tid steget med 50.000 kroner om måneden. 

Derfor er han gået i tænkeboks, og ud af boksen er kommet et spørgsmål til købmandens kunder, der skal være med til at sikre dens eksistens. 

Hvad siger I til et tillæg på jeres indkøb? 

Et spørgsmål, som han længe har overvejet, men han har ikke kunne få sig selv til at pålægge sine kunder yderlige udgifter i en tid, hvor inflationen og varepriserne brager opad. 

- Det er flere måneder siden, jeg sagde, at jeg ville lave et eltillæg, men jeg har ikke haft moral til det. Men hvis min slags butikker ikke gør noget, så lukker vi, siger han. 

quote Vil meget heller betale et el-gebyr end risikere at vi ikke har en købmand

Kommentar på Facebook

Hader gebyrer

Selv hader han gebyrer, og det har været svært for ham at nå frem til, at han er nødt til at bede sine kunder om hjælp. 

- Der er så mange skjulte tillæg og gebyrer i forvejen, og derfor har jeg kviet mig ved det her, siger han. 

Normalt er prisstigninger ikke noget, der vækker glæde hos kunder. Men det er særlige tider, og på Facebook klapper de lokale borgere i hænderne, og flere foreslår endda, at han hæver tillægget yderligere. 

En bruger skriver: 

'Vil meget heller betale et el-gebyr ind risikere at vi ikke har en købmand', og sådan har mange det, kan man læse i kommentarsporet. 

En anden foreslår, at Brian Mossalski sætter en kasse op i butikken, hvor man kan donere til strømregningen. 

Fredagsslik slipper 

Øster Bjerregrav har nemlig én gang mistet deres indkøbsmulighed. I 2020 lukkede Dagli' Brugsen, og byen måtte stå sammen om at skabe en ny købmand til byen. 

De kender til livet uden indkøbsmuligheder i byen, og det risikerer de nu igen. Men ikke, hvis det står til uddeler Brian Mossalski. 

Han vil lave et frivilligt tillæg på tre til fem kroner for alle køb over 100 kroner. Det skal altså være muligt at sige nej. 

Grænsen på 100 kroner er ikke tilfældig. 

- Jeg vil gerne holde mig væk fra gebyrer til køb under 100 kroner, så børn, der skal købe slik om fredagen, ikke også skal betale et gebyr, siger han. 

Min Købmand Øster Bjerregrav
Min Købmand Øster Bjerregrav Foto: Privat

Mange bække små 

Brian Mossalski forklarer, at tillæg er et af flere elementer, der skal være med til at skaffe de 50.000 kroner, som han hver måned skal lave ekstra i overskud, for at kunne betale for strøm. 

Han udbetaler mindre i løn til sig selv, han har reduceret sine omkostninger, og så vil han have fokus på at øget salget i butikken. 

I kommentarsporet til Brian Mossalskis opslag på Facebook har en mulig sponsor også meldt sig. En lokal leverandør har tilbudt at sponsorere for den ene fryser i butikken. 

- Jeg kastede bare en bold op i luften, og der er kommet rigtig mange gode svar tilbage, siger Brian Mossalski, uddeler i min Købmand i Bjerregrav.

Det er ikke fastlagt, hvornår han indfører tillæg på indkøb i butikken.