Besparelser ser ud til at ramme ældre: - Der bliver bål og brand

I Havndal er de ældre knap kommet igennem den sidste sparerunde, før de nu igen skal til at forberede sig på at kæmpe for økonomien.

02:10

VIDEO: Randers Kommune skal spare 37 millioner, og det ser ud til, at de ældre i kommunen kommer til at mærke det. Lisbeth Kusk synes, det er uartigt gjort af kommunen.

Formanden for Omsorgsudvalget i Randers Kommune besøgte torsdag Tryghedshotellet i byen. Det er et slags pitstop for ældre mellem hospitalet og hjemmet.

37 millioner kroner skal spares i kommunen på henover de næste tre år, og centre som Tryghedshotellet på omsorgsområdet kan blive de store tabere i de forhandlinger.

Læs også Massive problemer i demenslandsby ryster fagforeninger

- Jeg kan ikke på forhånd udelukke noget som helst. Vi går ind til nogle budgetdrøftelser, hvor alt er i spil. Men om det bliver det ene eller det andet, kan jeg ikke udtale mig om på nuværende tidspunkt, siger Fatma Cetinkaya (S), der formand for Omsorgsudvalget i Randers Kommune.

Jeg er godt nok ked af, at man igen begynder at snakke om økonomien. At man en gang til vil til at skabe uro hos de ældre beboere.

Lisbeth Kusk, medlem af Ældre Sagen, Havndal

For blot en måned siden var ældrecentret i Havndal lukningstruet, men der lykkedes det at overleve, men med dagens nyhed om nye millionbesparelser er frygten vendt retur blandt de ældre i Havndal.

- Jeg er godt nok ked af, at man igen begynder at snakke om økonomien. At man en gang til vil til at skabe uro hos de ældre beboere. Jeg synes, det er uartigt. Det er de ældres sidste hjem herude, siger Lisbeth Kusk, der er medlem af Ældre Sagen i Havndal.

Ældrecentret i Havndal er knap overlevet sidste krise, før økonomien igen knaser.

Klar til kamp

De første overvejelser, om hvem, hvor og hvordan sparekniven skal skære begyndte så småt torsdag.

Ifølge Fatma Cetinkaya er fremtiden usikker for ældrecentrene i kommunen.

- Det er desværre den situation, vi står i generelt i vores kommune, siger Fatma Cetinkaya til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er dog først den 28. marts, at de hårde forhandlinger, der skal afgøre de ældres fremtid, for alvor starter.

Og hvis kommunen til den tid endnu en gang overvejer at spare i Havndal, er de klar til kamp igen.

På plejehjemmet i Havndal er de klar til kamp - igen.

- Så bliver der bål og brand herude. Så kommer vi på barrikader, det er helt sikkert, siger Lisbeth Kusk til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også 2 nattevagter til 60 syge beboere: - Det er alt for lavt

Der lægges op til, at der i 2020 skal spares 20 millioner kroner inden for omsorgsområdet. I 2021 lyder besparelsen på cirka 10 millioner, mens tallet i 2022 lyder på syv millioner kroner. Det giver den samlede besparelse på 37 millioner kroner.