Beskidte og uhumske forhold

Fødevarestyrelsen lukker virksomhed på stedet

01:58

1 af 2

Fødevarestyrelsens rejsehold lukkede i aftes fødevarevirksomheden Nordic Ingredients nord for Randers.

Virksomheden, som blandt andet producerer fødevarer til plejehjemsbeboere og sygehuspatienter med synkebesvær, havde ikke den lovpligtige registrering hos Fødevarestyrelsen, men blev sporet via nettet.

Fødevarerne fra virksomheden er bl.a. gelé-rugbrød og gelé-agurk samt særlige pulverblandinger med smag af bl.a. bøf, bacon og flæskesteg.

Både virksomhedens produktionslokaler og produktionsudstyr var beskidte og uhygiejniske og bar præg af ikke at være rengjort jævnligt.

I produktionen stod en betonblander, der blev brugt til at blande en særlig rugbrødsgelé, særdeles uhygiejnisk og med kager af stivnet rugbrødsmasse.

- Vi taler om sådan orange cementblander, som man kan forestille sig, murere anvender, siger Henriette Mynster, der er dyrlæge og en del af Fødevarerejseholdet, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Dyrlægen er rystet over det syn, der mødte hende på Nordic Ingredients.

- Det er sjældent, vi kommer ud til sådanne tilfælde. Jeg blev meget overrasket over, at man som virksomhed, der producerer mad til sårbare mennesker, er så ligeglade med hygiejnen, siger Henriette Mynster.

Se: Liste: Her er maden solgt

Direktøren for Nordic Ingredients er stærkt utilfreds med Fødevarestyrelsens håndtering af sagen.

- Det er uretfærdigt, at hun (Henriette Mynster, red.) går ud med det på denne måde. I min rapport står der f. eks. intet om en cementblander. Her står der, som det også er, at det er en blandemaskine. Den maskine bruges til at køre tørre ingredienser med, og den har aldrig været anvendt til andet end den rugbrødsblanding, siger indehaver af Nordic Ingredients Kurt Frederiksen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Maskinen er oprindelig lavet til at producere cement, men ifølge Kurt Frederiksen er der pga. et beskyttende lag på indersiden intet i vejen for at anvende den til tørre ingredienser.

- Jeg vil gerne erkende, at jeg kunne have gjort bedre rent, men der er ikke tale om gammelt skidt, siger indehaver Kurt Frederiksen.

Fødevarestyrelsen ser med stor alvor på denne sag, da fødevarerne er målrettet til særligt sårbare grupper. Virksomheden blev lukket på stedet og fik påbud om at underrette deres kunder og tilbagetrække alle solgte varer.

Nordic Ingredients har bl.a. solgt produkter til Områdecenter Rosenvænget i Randers.

Se et interview med indehaveren af den nu lukkede virksomhed i videoen øverst i artiklen.