Befrielsesaften bliver markeret i Hvidsten

Traditionen tro lægges der i aften kranse ved forskellige mindesten for at markere Danmarks befrielse om aftenen den 4. maj 1945

Der er ofte stort fremmøde til kransenedlæggelsen i Hvidsten.

Finn Bødker fra Hvidsten Hjemmeværnskompagni mener, at det er vigtigt at mindes Hvidstengruppens henrettede medlemmer.

1 af 2

I aften er det 72 år siden, at Danmark igen blev frit og slap ud af tyskernes jerngreb. Det bliver sædvanen tro markeret af Hjemmeværnet landet over med kransenedlæggelser og mindehøjtideligheder. I Østjylland finder en af de mest kendte sted ved Hvidsten Mindelund.

Området ved Hvidsten emmer af historie og fortællinger fra krigen. Mange kender formentlig filmen ’Hvidsten Gruppen’, der skildrer den lokale modstandsgruppes kamp mod tyskerne, der i sidste ende tager kroejeren og en lang række andre lokale til fange og henretter dem.

Læs også Befrielsen blev mindet i Hvidsten

- Hjemmeværnskompagni Hvidsten har medlemmer, som har været med i mange af hjemmeværnets 68 år, og vi finder det naturligt at markere befrielsesaftenen ved at nedlægge en krans ved mindestenen for Hvidstengruppens henrettede medlemmer samt ved at deltage i mindehøjtideligheder i vort område, siger chefen for hjemmeværnskompagniet, der dækker Randers Kommune, Finn Bødker, i en pressemeddelelse.

Udover kransenedlæggelse i Hvidsten deltager Hvidsten Hjemmeværnskompagni i mindehøjtideligheden ved Mindelunden på Skæring Hede i mindehøjtidelighed ved Flemming Junchers mindesten ved Overgård Gods og nedlægger blomster ved mindelunden på Nordre Kirkegaard i Randers, ved Frihedsmonumentet på Skovbakken i Randers og ved mindekorset på Kristrup Engvej i Randers.

I Hvidsten foregår det kl. 19.30. 

00:17

I Hvidsten bliver mindesmærket ved Mustard Point skæmmet af henkastet affald. Se de triste billeder her. 

Luk video