Beboere ånder lettet op: Højhus må alligevel ikke være 21 meter

Et planlagt byggeri i Tøjhushavekvarteret i Randers må kun være 15 meter højt. Det har et flertal i byrådet netop besluttet.

I flere år har Maryann Allingham og Karin Jensen frygtet for udsigten til et højhusbyggeri klos op ad deres hjem i Tøjhushavekvarteret i Randers. Nu kan de for en stund ånde lettet op.

quote Jeg tror, at alle nu er opmærksomme på, at der skal bygges ordentligt.

Karin Jensen, beboer, Tøjhushavekvarteret, Randers

I første omgang var der lagt op til, at højhusbyggeriet ved Niels Brocks Gade måtte være 21 meter højt, men et flertal i byrådet vedtog mandag en lokalplan for området, der kun tillader 15 meter.

- Det var en stor dag i går. Vi har hele tiden frygtet at få en kæmpe mur op lige ved siden af, hvor vi bor. De 15 meter kan vi ikke sige noget til, for det har hele tiden været lovligt ifølge den tidligere lokalplan, siger beboeren Maryann Allingham til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Sådan her lød det, da TV2 ØSTJYLLAND senest var inde i sagen i sommeren 2020.

Glæde i hele kvarteret

Beslutningen om at reducere den maksimale tilladte højde på bygningerne kom efter et længere forløb med borgermøde og mange høringssvar fra især beboerne i kvarteret.

I alt 57 høringssvar modtog Randers Kommune i forbindelse med sagen.

- Det er mit indtryk, at hele kvarteret er glade for beslutningen om at reducere højden. Mange har været imod de oprindelige planer, fordi de ikke mener, at højhusbyggeriet passede ind, forklarer Maryann Allingham.

Beboerne har hele tiden ment, at det planlagte byggeri i hvid beton var for bombastisk og koldt i forhold til de omkringliggende byhuse, der præger Tøjhushavekvarteret.

Her ses en visualisering af det hidtil planlagte byggeri.
Her ses en visualisering af det hidtil planlagte byggeri.

Byggeriet sat på standby

Håbet er nu, at hvis der stadig skal bygges på grunden – bare i mindre skala – skal der tages højde for samspillet med de eksisterende huse.

- Jeg tror, at alle nu er opmærksomme på, at der skal bygges ordentligt. Måske kan det være, at der i stedet kommer rækkehuse eller andet, der passer bedre ind, foreslår Karin Jensen.

quote Jeg har en drøm om, at der laves noget helt andet. Det allerbedste ville være grønne arealer, men det kan nok ikke løbe rundt for ejeren af grunden.

Maryann Allingham, beboer, Tøjhushavekvarteret, Randers

Karin Jensen og Maryann Allingham står til at blive nærmeste naboer til byggeriet, der efter den seneste udvikling nu faktisk er sat på standby.

På baggrund af beslutningen om at ændre højden har forvaltningen og Randers Byråd nemlig modtaget en besked fra den mulige bygherre, hvor der bliver gjort rede for, at projektet med den reducerede højde ifølge ham ikke længere er rentabelt.

Hvis der kommer et stort byggeri som nabo, vil Karin Jensen og Maryann Allingham med stor sandsynlighed miste noget sol og få indkigsgener.
Hvis der kommer et stort byggeri som nabo, vil Karin Jensen og Maryann Allingham med stor sandsynlighed miste noget sol og få indkigsgener.

Drømmer om grønt område

Det er således uvist, om og i hvilket omfang byggeriet bliver gennemført.

Står det til beboerne, droppes højhusplanerne helt.

- Jeg har en drøm om, at der laves noget helt andet. Det allerbedste ville være grønne arealer, men det kan nok ikke løbe rundt for ejeren af grunden, siger Maryann Allingham.

Uanset hvad er den endelige lokalplan nu vedtaget, og det er nu op til enten bygherre eller en anden mulig investor at realisere dens muligheder.

Lokalplanen blev vedtaget med 20 stemmer for og 10 imod. Imod stemte Venstre og Det Konservative Folkeparti. Det Radikale Venstre var fraværende.

Mest læste

Mere fra Randers

Viby Gymnasium

Sogn i Aarhus lukker ned efter høje smittetal

Øl

Hjemme-ølbrygning er blevet en populær hobby under Corona: - Det er fuldstændig eksploderet

Samsøfærgen

Ups! Færge påsejler spritny hurtigfærge

IMG_1327

Skoleleder efter lokal nedlukning: - Det er synd for børnene

Skærmbillede 2021-04-16 kl. 20.20.54

Dyre dråber til dyrene: - Det giver os en kæmpe merudgift

Street food randers

Østjyske street food-markeder åbner ikke