Bagerformand: Usmageligt

Rystet over firmas brug af betonblander

Nordic Ingredients har ikke overholdt Fødevarestyrelsens regler for hygiejne ved blandt andet at have blandet maden i en cementblander. Genrefoto. Foto: Colourbox. Collage: TV2OJ

Det er ikke noget særsyn, at bagerforretninger bruger betonblandere til brødproduktionen, sådan som det var tilfældet hos Nordic Ingredients.

Her foregik produktion af blandt andet rugbrødsgelé i en betonblander, hvorefter produkterne blev sendt ud til flere af landets sygehuse og plejehjem.

Fødevarestyrelsens rejsehold lukkede onsdag virksomheden grundet alvorlige hygiejniske forhold, men Nordic Ingredients-direktøren Kurt Frederiksen mener ikke, hans firma er det eneste, der har brugt en betonblander til at lave mad.

- Jeg ved, at en lignende maskine også bruges andre steder, siger Kurt Frederiksen, der dermed gentager sine udtalelser fra torsdag om, at betonblandere også er et brugt redskab hos bagerforretninger.

Se: Beskidte og uhumske forhold

Hos organisationen Bager- og Konditormestre i Danmark er formand Hardy Christensen rystet over direktørens udtalelser.

- Jeg har besøgt rigtig mange bagerier i min tid som formand, og jeg har aldrig set en betonblander i et dansk bageri. Jeg ved ikke, hvordan han kan tillade sig at komme med en sådan udtalelse.

- Vi arbejder kun med maskiner, der er godkendt af Fødevarestyrelsen, og går du ned i det lokale byggemarked og køber en blandemaskine, så kan du ikke være sikker på, at metallet er beregnet til de fødevarer, du arbejder med, siger Hardy Christensen.

Han er forundret over, at Nordic Ingredients overhovedet er sluppet af sted med at bruge en betonblander til produktionen.

Se: Liste: Her er maden solgt

- Der er meget skrappe krav til, hvilke maskiner der må bruges til fødevareproduktion i dag. Man springer derfor over, hvor gærdet er lavest, når man køber en almindelige betonblander.

- Det er usmageligt, at det overhovedet kan opstå hos så stor en virksomhed. Vi andre bliver jo kontrolleret hele tiden, så jeg er rystet over, at en virksomhed af den størrelse ikke har været registreret, siger Hardy Christensen.

Produktionen på Nordic Ingredients er lukket ned, indtil virksomheden har fået styr på hygiejnen og Fødevarestyrelsen kan godkende den igen.