Arkitekt efter hæder til grønt hus: Har hele tiden haft ret

Arkitekt Peter Krogh glæder sig over, at hans udsmykning af Randers Lilleskole bliver hædret med pris, men den ændrer ikke noget i debatten

Arkitekt Peter Krogh er stadig stolt af hans idé til det grønne hus ved Randers Lilleskole.

Arkitekt Peter Krogh mener ikke, at det ændrer noget nævneværdigt, at Randers Lilleskoles grønne bygning har fået Randers Kommunes Arkitekturpris 2017.

Han er glad, for at dommerkomiteen turde udnævne bygningen, men føler hele tiden, at han har haft ret.

Det skabte nemlig opsigt, da en tilbygning til skolen blev malet grøn efter idé fra arkitekten, og flere var kritiske over for dens udseende. Men nu bliver det grønne hus hyldet.

Jeg har ikke et behov for at få ret, for det har jeg hele vidst, at jeg har haft

Peter Krogh, arkitekt

- Det var nok mest et spørgsmål, om dommerkomiteen turde uddele prisen til huset, fordi det har skabt så meget debat, siger Peter Krogh til TV2 ØSTJYLLAND.

Det grønne hus blev hædret for både farven, formen og sin arkitektur.

Ret til at være arrogant

- Bygningen indgår som en del af det omkringliggende Tøjhushavekvarter både i form af sin funktion og sin arkitektur, og den grønne farve markerer sig flot i et kompleks og mangfoldigt miljø, lyder det fra dommerkomitéen.

Især den grønne farve har været et heftigt emne i den offentlige debat, men den kritik, som dengang blev sendt bygningens vej, prellede fuldstændig af på arkitekten.

02:32

Se mere om nybyggeriet og debatten om husets farve i vores indslag fra januar her. 

Luk video

- Jeg ved selv, at den ikke er grim. Det kan lyde arrogant, men jeg er i min gode ret til at være arrogant. Jeg har seks års videregående uddannelse og 30 års erfaring, så jeg har lov til at stå vagt om min faglighed, sagde Peter Krogh i januar til TV2 ØSTJYLLAND.

Om prisen så betyder, at arkitekten havde ret og ikke kritikerne, optager ikke Peter Krogh særlig meget.

Ikke alle har kvalificeret mening

- Jeg har ikke et behov for at få ret, for det har jeg hele vidst, at jeg har haft, siger han i dag til TV2 ØSTJYLLAND.

Tidligere har Peter Krogh udtalt, at alle har ret til en mening om den grønne bygning.

I juni valgte ukendte gerningsmænd at overhælde bygningen med hvid maling, men i dag har huset igen sin grønne farve.

- Men ikke alle har en kvalificeret mening. Det har jeg. Jeg ville også takke nej tak til at anmelde en balletforestilling, siger arkitekten.

Vi har fået et hus, der rører os, og kalder på følelserne. Personligt er jeg meget beæret og glad for at netop Randers Lille Skole bliver præmieret.

Peter Knøss, skoleleder

Så prisen betyder ikke det store for ham, men Randers Lille Skoles leder er omvendt mere begejstret.

Udsat for hærværk

- Vi har fået et hus, der rører os, og kalder på følelserne. Personligt er jeg meget beæret og glad for at netop Randers Lille Skole bliver præmieret ved overrækkelsen af Arkitekturprisen 2017, udtaler skolederleder Peter Knøss.

I juni valgte ukendte gerningsmænd at overhælde bygningen med hvid maling, men i dag har huset igen sin grønne farve. 

Læs også Skoleleder efter maling-hærværk: Det bliver en dyr affære

Udover Randers Lille Skole blev spillestedet Turbinen og en villa på Mosevænget i Over Hornbæk præmieret for flot arkitektur.

Arkitekturprisen blev første gang uddelt i Randers i år 2000. Prisen er siden 2009 blevet uddelt hvert andet år til et eller flere projekter, som særligt har gjort noget for det fysiske miljø.

De nominerede projekter vurderes af en dommerkomité, som består af to arkitekter, der er udpeget af Arkitektforeningen, formanden for Randers Kommunes Bevaringsudvalg, et medlem af kommunens miljø- og teknikudvalget samt planchefen.