Anklager i Lars Kragh-sag: Jeg er meget tilfreds

Retten i Randers idømmer 43-årig veteran tidsubestemt anbringelse på Sikringsafdelingen på Sjælland

03:57

Krigsveteranen Lars Kragh blev onsdag eftermiddag idømt forvaring på ubestemt tid for dobbeltdrabet på sine forældre i sommeren 2016.

Retten har onsdag besluttet, at anbringelsen skal ske på Sikringsafdelingen i Slagelse. Det er en særligt sikret institution for kriminelle, der vurderes at være sindssyge og farlige for deres omgivelser.

Læs også Lars Kragh idømt forvaring på ubestemt tid i sikret afdeling

I Retten i Randers talte forsvarer Mikkel Nielsen for, at Lars Kragh skulle anbringes et andet sted end Sikringsafdelingen i Slagelse, mens anklager Birgitte Ernst fra Østjyllands Polti talte for en anbringelse på netop Sikringsafdelingen.

- Jeg er meget tilfreds med dommen. Mine påstande er blevet fulgt, og et overvældende flertal af nævningetinget har fundet, at dømte skal anbringes på Sikringsanstalten, siger anklager Birgitte Ernst til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Retssag mod 43-årig veteran: Flere måtte udvandre

Har udbedt sig betænkningstid

Et mindretal på tre af tolv stemmer indstillede, at den 43-årige skulle anbringes på en lukket retspsykiatrisk afdeling frem for den særligt sikrede institution. Og netop det hæfter den 43-åriges forsvarer sig ved, som sammen med sin klient har udbedt sig betænkningstid i forhold til en eventuel anke. 

- Først og fremmest har der været et nævningeting, som ikke var enige om, at dommen skulle være anbringelse til Sikringsafdelingen. Vores spørgsmål har været, om det skulle være til Sikringsafdelingen eller en anden sikret institution, der trods alt er mindre sikker og mindre lukket end Sikringsafdelingen, siger forsvarer Mikkel Nielsen og fortsætter:

- Nu skal vi lige sunde os på dommen, og vi har derfor taget de 14 dages betænkningstid, og så vil vi overveje, om vi ikke skal anke udmålingen således, at der bliver en ny ret, der skal tage stilling til, om det rent faktisk stadig er Sikringsafdelingen, han (lars Kragh, red.) skal anbringes til.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Læs her, hvad en anbringelsesdom indebærer:

* Kriminelle, som er sindssyge eller mentalt retarderede, kan ifølge straffeloven ikke straffes.

* I mindre alvorlige sager kan retten i stedet idømme den kriminelle foranstaltninger såsom tilsyn, ambulant behandling, afvænning eller lignende.

* Retten kan i alvorlige sager vælge en anbringelsesdom. Her bliver den dømte tvangsanbragt på for eksempel en psykiatrisk afdeling eller et institution for personer med mentale handicap.

* Under anbringelsen vurderer den behandlende overlæge, hvilken behandling den dømte skal modtage.

* Det er overlægen på den afdeling, hvor anbringelsen finder sted, der bestemmer, om den dømte kan få udgang.

* Er anbringelsen sket på baggrund af en dom for alvorlig kriminalitet, er der i udgangspunktet tale om anbringelse på ubestemt tid. Dog senest efter fem år skal anklagemyndigheden sørge for at forelægge sagen for retten på ny.

* I meget alvorlige sager, hvor den dømte vurderes at være til ekstraordinær fare for andre, kan retten vælge en dom til anbringelse på Sikringsafdelingen i Slagelse.

* På "Sikringen", som afdelingen kaldes, er man blandt andet underlagt strengere
sikkerhedsforanstaltninger. Det gælder blandt andet den anbragtes mulighed for fællesskab med andre anbragte.

* I modsætning til en almindelig behandlingsdom kan en anbringelsesdom kun ophæves af retten ved en såkaldt foranstaltningsændring. For eksempel kan dommen ændres til en almindelig behandlingsdom.

* En anbringelsesdom må ikke forveksles med en forvaringsdom. Begge er tidsubegrænsede foranstaltninger, men forvaring bruges over for personer, som ikke er sindssyge eller retarderede og derfor i udgangspunktet egnede til almindelig straf.

Kilder: straffeloven, psykiatriloven, Region Sjælland, Kriminalforsorgen

Lars Kragh blev allerede i sidste uge dømt skyldig i sagen, og i dag, onsdag, skulle nævningetinget så tage stilling til strafudmålingen - og her blev den 43-årige krigsveteran idømt forvaring uden tidsbegrænsning på Sikringsafdelingen i Slagelse.

Drabet på forældrene på henholdsvis 74 og 69 år fandt sted i juni sidste år ved Uggelhuse nær Randers. Parret døde efter at have modtaget flere knytnæveslag og slag med en økse.

Efter flere dages jagt blev den 43-årige anholdt i en bil ved Vonge vest for Horsens. Her blev ligene af forældrene fundet bag i bilen.

I videoen øverst på siden kan du se interview med både forsvarer og anklager i sagen.

SAGEN KORT

Lørdag den 9. juli 2016:
Østjyllands Politi udsender en efterlysning af 42-årige Lars Kragh og hans forældre Jørgen og Kirsten Kragh på henholdsvis 74 og 69 år. I efterlysningen stod også, at politiet efterlyste parrets koksgrå VW Golf. Den var sidst set en 9. Juli i Limfjordstunellen i sydgående retning.
 
Mandag 11. juli 2016:
Den grå Golf bliver set af en borger i en plantage i Blåvand ved Esbjerg. Ved bilen stod en mand, der angiveligt var Lars Kragh. Borgeren kunne ikke se, om der var flere i bilen.
 
Tirsdag den 12. juli 2016:
Om eftermiddagen klokken 16.16 lykkedes det politiet at anholde Lars Kragh i Vonge i Sydsøtjylland. Forældrene blev fundet døde i den bil, Lars Kragh blev anholdt i.
 
Onsdag den 13. juli 2016:
Lars Kragh bliver fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Randers. Han nægter sig skyldig i drab ligesom han nægter usømmelig omgang med lig. Ifølge anklagemyndigheden har Lars Kragh dræbt sine forældre på et tidspunkt imellem den 7. og 9. juli. Det er sket med knytnæveslag og slag med en økse.

Fredag den 22. september 2017:
Lars Kragh blev her kendt skyldig i dobbeltdrab på sine forældre. Det afgjorde et enigt nævningeting ved Retten i Randers.

Onsdag den 27. september 2017:
Lars Kragh idømmes forvaring uden tidsbegrænsning på Sikringsafdelingen i Slagelse.