Anklage: Nevø giftede sig med dement onkel for at score arv

En familie er i splid, efter at en nevø arver over 5 mio. kr. ved at gifte sig med sin egen onkel

04:44

Ragnhild Gregersen er sikker på, at hendes afdøde bror er blevet snydt på det groveste.

Hendes bror, Poul Erik Nielsen, døde den 25. december 2016 stærkt dement.

To år før sin død - i 2014 - blev den 83-årig mand gift med sin 40 år yngre nevø. En nu 43-årig landmand fra Randers-egnen. 

Kort efter vielsen blev der oprettet en ægtepagt, hvori den 40 år ældre onkel overdrager 5,65 millioner kroner til sin nevø og ægtfælle i form af en gave. 

Kort efter vielsen af Poul Erik Nielsen og hans 40 år yngre nevø, blev der oprettet en ægtepagt, hvori den tidligere sømand overdrager 5,65 mio. kroner i form af en pengegave til sin nevø. Ægtepagten er udformet af en jurist fra Djursland Landboforening.

Ragnhild Gregersen og den øvrige familie havde ingen anelse om, at hendes bror var blevet gift med sin nevø. Det fandt hun ud af ved at gå ned i den lokale bank.

- Min bror klagede over, at han ikke kunne finde ud af sine pengesager. Nogen blandede sig i dem. Men han kunne ikke forklare, hvad der var galt. Så min mand og jeg tog ned i hans bank og sagde, at vi ikke skulle hæve noget eller vide, hvor meget der stod på min brors konto. Vi ville bare vide, om nogen hævede store pengebeløb på min brors konto, siger Ranghild Gregersen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Ifølge ægteparret blev de trukket med ud i et baglokale. Og her kunne banken fortælle, at de havde hørt, at Ragnhilds bror var blevet gift med sin nevø.

- Min mand begyndte at grine. Det var slet ikke til at forholde sig til, siger Ragnhild Gregersen.

Det fandt familien først ud af i maj 2016. Altså to år efter vielsen. Udover den nu afdøde onkel og Ragnhild består familien af endnu en søster og bror. Det er brorens søn, der har giftet sig med sin onkel.

Ifølge familien har nevøen aldrig taget sig af sin onkel og ægtemand. Julen 2015 - altså over et år efter ægteskabets indgåelse - tilbragte den nu afdøde onkel hjemme hos sin søster. På det tidspunkt havde den øvrige familie ikke noget kendskab til ægteskabet.

Ifølge søsteren har Poul Erik Nielsen aldrig vist interesse for mænd. Tværtimod.

- Det eneste, han gik op i, var lyshårede damer, siger Tage Gregersen, som er Ragnhild Gregersens mand.

Den resterende familie hævder, at Poul Erik Nielsen har udvist tegn på svær demens i adskillige år og frem til sin død. 

Læs også Ældre Sagen klar med opfordring efter spektakulær arvesag

- Der har været tegn på demens i mange år. Han kunne ikke kende familiemedlemmer. Jeg måtte købe sæbe og shampoo til ham, for det kunne han ikke selv finde ud af. Han kunne ikke bruge fjernbetjeningen eller kogepladerne mere. Ligesom jeg gik til lægen for at få hjælp til ham. Han kunne ikke huske, hvor hans læge gennem mange år boede, siger Ragnhild Gregersen. 

Ragnhild Gregersen og hendes søster har derfor anmeldt deres nevø til Østjyllands Politi. De mener, at Poul Erik Nielsen ikke var klar over, hvad han gjorde, da han blev gift i 2014. I første omgang undersøgte Østjyllands Politi anmeldelsen, men henlagde den. Efterfølgende er Østjyllands Politi af statsanklageren blevet pålagt at undersøge sagen igen.  

Nicki Stylsvig Pedersen, chef for Efterforskningscentret for økonomisk kriminalitet, bekræfter overfor TV 2 | ØSTJYLLAND, at politiet er i gang med at efterforske anmeldelsen. Ifølge ham har det ingen betydning for efterforskningen, at den ældre mand er død.

Ragnhild Gregersen fandt ud af, at hendes bror var blevet gift med sin 40 år yngre nevø ved at henvende sig i hans bank. Efterfølgende har hun meldt nevøen til politiet.

Ifølge arveretsadvokat Ulrik Grønborg er der intet ulovligt i at gifte sig med sin onkel. Men han har aldrig set noget lignende.

- Voksne mennesker må gerne indgå ægteskab, uden at de nødvendigvis elsker hinanden højt, siger Ulrik Grønborg.

Også Ragnhild og Tage Gergersens advokat, Nikolaj Nikolajsen, er noget forundret over det usædvanlige ægteskab.

- Hvis det har været Poul Eriks vilje, så er det gjort rigtigt og ordentligt. Hvis ikke, at Poul Erik var af den overbevisning, at nevøen skulle have alle hans penge, så har det nærmest været den perfekte forbrydelse. At man simpelthen har stjålet hans penge, siger Nikolaj Nikolajsen fra LOU Advokatfirma i Randers.

TV 2 | ØSTJYLLAND har talt med den lokale præst, der har stået for vielsen og den jurist fra Djursland Landboforening, der har lavet ægtepagten. Ingen af dem ønsker at udtale sig.

00:40

VIDEO: Her kan du høre den 43-årig nevø og enkemands forklaring, da TV 2 | ØSTJYLLAND kontakter ham for at høre hans version. 

Luk video

- Jeg kan ikke forstå, at en præst kan vie en dement mand med sin 40 år yngre nevø uden at opdage, at der er noget galt. Han var indlagt med en maveinfektion et par måneder efter vielsen, og her konstaterede sygehuset, at han var ’svært dement’. Jeg kan heller ikke forstå, at en jurist kan lave en ægtepagt uden at studse over, at der er noget galt, siger Ragnhild Gregersen.

Nevøen, der nu arver som enkemand, har ikke mange kommentarer til anklagerne fra den resterende familie.

Læs også Dyne-Larsens børn arver ikke Jysk

- Det er dem, der har sat det her i gang, der er tossede i hovedet. De kan ikke forstå, hvorfor jeg skulle have det hele. Han (Poul Erik Nielsen, red.) ville ikke have, de skulle have noget, siger nevøen til os, da vi fanger ham på en telefon.

Derudover henviser han til sin advokat for yderligere kommentarer. 

Poul Erik Nielsen har hele sit levet en meget sparsommelig tilværelse. Han boede hjemme hos sine forældre, til han var 60 år. Når han da var hjemme. For hele sit arbejdsliv har han arbejdet som telegrafist på de syv verdenshave.

Penge brugte han ingen af. Indtil han kom på plejehjem i sommeren 2016 boede han i en lille 2-værelses lejlighed i Randers. For at spare penge gik han ifølge naboerne og rodede efter affaldsvarer i et nærliggende supermarkeds skraldespande.

Indtil den 83-årige mand kom på plejehjem, boede han i en lille to-værelses lejlighed i nærheden af havnen i Randers.

Familien føler sig magtesløse. Og de er overbevist om, at Poul Erik Nielsen er blevet snydt.

- Det handler både om pengene og om, at det kan lade sig gøre. Min bror har altid sagt, at hans penge skulle deles mellem os søskende. Det her er slet ikke i hans ånd. Min nevø har aldrig taget sig af ham. Det er mig, der er kommet med mad til ham, kørt ture med ham og hjulpet ham. Det er hjemme hos os, at han har holdt jul, selv om han åbenbart har været gift. Og det var mig, der holdt ham i hånden, da han døde, siger Ragnhild Gregersen.

Øverst i artiklen kan du se hele indslaget om den 83-årige - nu afdøde - onkel, der i 2014 blev gift med sin 40 år yngre nevø.