Afsløring: Flere beboere fra plejehjem indlagt med forgiftninger i mystisk sag

Beboere fra samme afdeling på Plejecenter Tirsdalen i Randers har ad flere omgange været indlagt med forgiftninger.

Har du oplysninger i sagen, kan TV2 ØSTJYLLANDs lokalreporter i Randers Kommune, Mads Otte, kontaktes på tlf. 27 42 13 34 eller på mail til maot@tv2oj.dk.

Torsdag stod Henrik Madsen frem og fortalte om sin mor, der i en kortere periode var indlagt tre gange med mystiske forgiftninger. Nu kan TV2 ØSTJYLLAND så afsløre, at moderen langt fra var den eneste fra Plejecenter Tirsdalen i Randers, der på usædvanlig vis måtte indlægges flere gange.

quote Tre bliver genindlagt inden for få dage og igen med symptomer, der ligner hinanden. Det er meget usædvanligt.

Orientering fra Plejecenter Tirsdalens leder

Den 27. februar, som også var dagen, hvor Henrik Madsens mor blev indlagt første gang, blev flere andre beboere sendt på hospitalet. Og flere af dem måtte senere indlægges igen.

Det viser en orientering den 12. marts fra lederen af plejecentret, Susanne Tvede, til de berørte pårørende, som TV2 ØSTJYLLAND er kommet i besiddelse af.

'Vi fik fire beboere indlagt den 27/2 2022 fra den samme afdeling inden for relativt få timer med lignende symptomer, og de tre bliver genindlagt inden for få dage og igen med symptomer, der ligner hinanden. Det er meget usædvanligt.', skriver centerlederen blandt andet.

Politiet ind i sagen

Via Henrik Madsens 80-årige mors sundhedsjournal kan TV2 ØSTJYLLAND dokumentere, hvordan hun tre gange bliver dårlig og må indlægges. 

Hver gang finder hospitalet et stof af typen benzodiazepin i hendes krop, som den 80-årige, ifølge plejehjemmet, ellers ikke får.

Det fremgår også af journalen, at politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed undervejs bliver inddraget, og at der indledes en undersøgelse. Det er selvom, personalet undervejs også lufter muligheden for, at lægemidlet Voltaren Gel kan give udslag i prøverne.

Det flugter med oplysningerne i orienteringen fra plejehjemslederen:

'Styrelsen for Patientsikkerhed og politiet er draget ind i dette. Jeg er glad for, vi ikke selv skal have fantasi til at forestille os, hvordan det kan være sket, for det ville kunne blive grimt', lyder det i orienteringen, hvor det også fremgår, at både pårørende, beboere, medarbejdere og hende selv er blevet afhørt. 

Og at relevant dokumentation er overdraget til politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed.

Er væk eller helt væk

TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med flere af de pårørende, hvis familiemedlemmer har været indlagt i den pågældende periode.

En af dem fortæller, at hendes far under anden indlæggelse fik taget en prøve på hospitalet, der ifølge hende viste, at faren havde benzodiazepin i kroppen. Samme stof som blev fundet i Henrik Madsens mor.

quote Hun svinger mellem at være væk og være helt væk. Hun kan ikke snakke, har lukkede øjne, og det er bare frygteligt at se.

Henrik Madsen, pårørende, Plejecenter Tirsdalen.

At det er nået så vidt, bekymrer Henrik Madsen, der heller ikke lægger skjul på, at indlæggelserne har været en skræmmende oplevelse.

- Hun svinger mellem at være væk og være helt væk. Hun kan ikke snakke, har lukkede øjne, og det er bare frygteligt at se, fortæller Henrik Madsen.

Hvad er benzodiazepiner?

Frygter bevidst handling

Indtil videre er det et mysterium for Henrik Madsen, hvordan et stof, som hans mor ikke får, alligevel kan ende i hendes krop tre gange.

- Jeg kan ikke undgå at tænke, der ligger en bevidst handling bag min mors forgiftninger. Det er forfærdeligt at tænke på, siger Henrik Madsen, der føler sig overbevist om, at hans mors mystiske indlæggelser hænger sammen med en verserende politiefterforskning, hvor en person med tilknytning til Plejecenter Tirsdalen er varetægtsfængslet.

Den tidligere retsmediciner Jørgen Lange Thomsen kender godt de stoffer, der hører til gruppen benzodiazepin. 

Han vurderer, at det er sjældent, stofferne bliver brugt i kriminelle sammenhænge, hvis en gerningsperson eksempelvis vil gøre stor skade på et offer.

Det vil, ifølge hans erfaringer som retsmediciner, for eksempel også være svært at bevise, at en person har forsøgt at slå et andet menneske ihjel udelukkende med benzodiazepiner. Hvis altså ikke ofret var meget syg i forvejen, påpeger han.

Jørgen Lange Thomsen fortæller, at benzodiazepiner kan være farligt for personer at indtage, hvis de i forvejen er syge og svækkede.
Jørgen Lange Thomsen fortæller, at benzodiazepiner kan være farligt for personer at indtage, hvis de i forvejen er syge og svækkede. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Anholdt og varetægtsfængslet

Onsdag den 27. april kunne TV2 ØSTJYLLAND afsløre, at en person med tilknytning til Plejecenter Tirsdalen den 14. marts var blevet anholdt og varetægtsfængslet.

Det var samme dag, Henrik Madsens mor blev indlagt med forgiftning for tredje gang.

Plejecenter Tirsdalen, hvorfra flere beboere altså er blevet indlagt med forgiftninger, ligger i den sydlige del af Randers i bydelen Kristrup.
Plejecenter Tirsdalen, hvorfra flere beboere altså er blevet indlagt med forgiftninger, ligger i den sydlige del af Randers i bydelen Kristrup. Foto: Google Maps

Politisagen føres for dobbeltlukkede døre, og derfor kan hverken politiet, kommunen eller Styrelsen for Patientsikkerhed fortælle, hvad sagen handler om, eller hvad den varetægtsfængslede er sigtet for.

Via en orientering til byrådspolitikerne i Randers Kommune, som flere byrådsmedlemmer har bekræftet indholdet af over for TV2 ØSTJYLLAND, er det dog kommet frem, at sagen handler om 'mistænkelige genindlæggelser og et dødsfald', og at det er en medarbejder, der er anholdt.

Netop den oplysning kom som et chok for Henrik Madsen, der siden ikke har kunnet slippe tanken om, hvorvidt hans mor og andre har været udsat for noget kriminelt - og ikke fejl.

TV2 ØSTJYLLAND har talt med plejecentrets leder, Susanne Tvede, der ikke kan svare på spørgsmål om den mystiske sag. Heller ikke Randers Kommune kan kommentere Henrik Madsens historie, orienteringen til de pårørende eller den verserende politiefterforskning.

Henrik Madsen frygter, hans mor er blevet forgiftet bevidst.
Henrik Madsen frygter, hans mor er blevet forgiftet bevidst. Foto: Privat