Afdæmpet begejstring trods overskud

Men andelshaverne kæmper med at få forretningen til at give plus, dog tror Danish Crown-chef på bedre vilkår

Overskuddet er vokset. Det samme er omsætningen, driftsoverskuddet og restbetalingen til andelshaverne.

Alligevel er det ikke med konfetti på skuldrene, at den afgående topchef for Danish Crown med hovedsæde i Randers, Kjeld Johannesen, præsenterer årsregnskabet for 2014/15.

Afdæmpet begejstring

- Situationen er højaktuelt meget vanskelig, og derfor er det med afdæmpet begejstring, at vi konstaterer, at det her er et af de få år, hvor vi ser en betydelig fremgang på alle væsentlige parametre, siger han til Ritzau.

For mens virksomhedens bundlinje voksede fra 1656 til 1821 millioner, og omsætningen steg med 2,6 procent til 59,6 milliarder kroner, så er der røde tal hos selskabets andelshavere.

Ifølge topchefen er det ikke rentabelt at være svineproducent nogen steder i Europa. Og selvom han ser potentiale for højere afregningspriser mod slutningen af næste år, så kan der være andelshavere, der mangler den nødvendige økonomi for at holde ud så længe.

- Det er der desværre nogle, der ikke har, men der er så absolut også nogle, der har, og vi ser en spirende interesse for at investere i slagtesvinestalde i Danmark, siger direktøren.

Danish Crown må droppe planlagt fusion

Han forpasser ikke chancen for at heppe intenst på regeringens vækstpakke, som, han mener, vil hjælpe investeringerne på vej.

Lysere tider

Den vanskelige situation for de europæiske svinebønder skyldes den svigtende eksport til Rusland, som sidste år indførte en omfattende embargo på europæisk svinekød og andre fødevarer.

Men Kjeld Johannesen venter en forbedring af situationen.

- Jeg tror, vi vil se, at det russiske marked langsomt kommer tilbage. Men det bliver aldrig helt det samme. Det indgår ikke i vores budgetter, men jeg forventer, at vi inden for nogle produktkategorier kan starte en mindre eksport op i det kommende år, siger han.

Han henviser til, at en del af embargoen ikke er politisk begrundet, men derimod skyldes problemer med svinepest i Europa, som burde kunne løses.

Samtidig har Danish Crown fået hul igennem til eksportmarkeder i Asien, ligesom man har øget afsætningen i Europa. Det er det, der forklarer fremgangen i regnskabet og nærer Kjeld Johannesens optimisme.

- Når jeg kombinerer det at have et stærk afsætningsapparat og en stærk virksomhed, der er konkurrencedygtig, med de muligheder, der er i markedet, så ser det måske ikke så sort ud, konstaterer han.

Corona fremtid covid 19

Danske smittede, indlagte og døde fordoblet på seks uger – men hvordan bliver de næste seks?

Genrebillede, frisør

Frisørsalon skal holde lukket: Nu klipper Rikke - fuldt lovligt - folk i deres hjem

Skærmbillede 2021-01-18 kl. 16.23.42

playHjemmeskoling er ikke kun skidt: Trine kommer tættere på sine børn

COVID 19 LIVE
DemensCentrum Aarhus

liveblogSmittetryk falder på aarhusiansk plejehjem

Retten i Aarhus

Konen tog sin mand på fersk gerning - misbrugte steddatteren

20180728-135225-a_28mb.jpg

Universitet til udvekslingsstuderende: Genovervej om I vil afsted