76-årige Birgith kan ikke længere komme med bussen

På grund af en ændring i køreplanerne for busserne i Randers må 76-årige Birgith Hansen ofte gå forgæves, når hun vil med.

76-årige Birgith Hansen fra Randers har været vant til at tage bussen ind til centrum flere gange om ugen. 

Men nu har en ændring i køreplanerne gjort det mere end svært for hende at finde en bus, hvor hun som gangbesværet kan få sin rollator med.

quote Jeg har ikke endnu oplevet at ramme en rutebil, som jeg kan gå lige ind i.

Birgith Hansen, Randers

Og hvorfor kan hun så ikke det?

Ja, da det sidste sommer blev besluttet at nedlægge bybusruterne 10 og 11 for i stedet at lade de blå rutebiler træde til, kom der en udfordring med tilgængeligheden.

- Jeg har ikke endnu oplevet at ramme en rutebil, som jeg kan gå lige ind i. Jeg kan ikke løfte min rollator op ad trapperne, fortæller Birgith Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: I Randers er ældre og handicappede i lang tid blevet lovet såkaldte lavgulvsbusser, som er lettere at stige ind i. Men busserne er aldrig kommet.

Kunne ikke komme med 10 gange

De gule bybusser er kendetegnet ved, at de kan sænkes, og at det derfor er nemt at komme ind med en rollator, kørestol eller barnevogn.

Det er ikke på samme måde muligt i de blå rutebiler, i hvert fald ikke i dem alle sammen.

Birgith Hansen er godt træt af, at hun ikke længere kan stole på busafgangene fra Hornbæk ind til Randers' midtby. Hun nævner også, at det må være et problem for dem, der skal have en barnevogn med.
Birgith Hansen er godt træt af, at hun ikke længere kan stole på busafgangene fra Hornbæk ind til Randers' midtby. Hun nævner også, at det må være et problem for dem, der skal have en barnevogn med.

- Vi blev lovet, at vi ikke ville mærke forskel med den nye køreplan. For mig er det også ligegyldigt, om det er gule eller blå busser, bare jeg kan komme med, siger Birgith Hansen.

Inden for de seneste tre måneder har hun 10 gange gået til bussen tæt på hendes hjem i bydelen Hornbæk for at vende om igen.

Der er tale om busrute 231 og busrute 73.

Ældrerådet er utilfreds

Simpelthen fordi hun ikke kunne få rollatoren med.

- Jeg har mistet min frihed. Jeg føler, at jeg bor ude på landet. Det er ikke okay, at bare fordi man er gangbesværet, så kan man ikke længere tage bussen, mener hun.

quote Det her er fuldstændig uacceptabelt og i strid med de forventninger, vi havde til aftalen.

Per Boysen, formand, Ældrerådet

Også det lokale ældreråd er utilfreds med situationen, som man aldrig havde troet, ville blive en realitet.

For ligesom Birgith Hansen havde ældrerådsformanden forventet, at alle stadig kunne komme med bussen.

- Rammer 3-5.000 borgere

- Det her er fuldstændig uacceptabelt og i strid med de forventninger, vi havde til aftalen. Vi havde forventet, at der ville blive bevaret en god busforbindelse til og fra Randers centrum, siger formand for Ældrerådet Per Boysen til TV2 ØSTJYLLAND.

Og med det forventede han også, at alle de afgange, hvor mange ældre mennesker ofte står på, skulle der være lav indstigning og muligt at komme ind med en rollator.

- I princippet rammer problemet 25.000 ældre borgere i Randers Kommune, men det er nok nærmere 3-5.000, som har brug for at få en rollator med. Vi skal følge op på det her og finde en løsning, siger Per Boysen.

Også politisk er der bekymring over, at borgere som Birgith Hansen ikke længere kan komme med bussen nemt og bekvemt.

Vil finde rette tidspunkter

Formanden for Miljø- og Teknikudvalget, Frank Nørgaard (DF), mener ikke, at kommunen har fået som lovet af Midttrafik.

- Det er en total uholdbar situation for en borger. Vi blev lovet ved de nye busplaner, at man ville forsøge at indsætte lavindstigningsbusser, så gangbesværede stadig kan komme med. Vi har tydeligvis ikke fået, som vi blev lovet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Han foreslår nu, at kommunen bruger Ældrerådet til at komme med anbefalinger til, hvornår der absolut skal være lavindstigningsbusser på de enkelte ruter.

Og så ser han frem til, at der formentlig fra sommeren 2022 kun er den type busser i spil.

quote Vi anerkender, at det kan være vanskeligt for især ældre at stige på en bus med højt gulv. Vi beklager derfor de udfordringer, kunderne har haft.

Midttrafik

Frank Nørgaard tror ikke på, at Birgith Hansen bare har været uheldig med ikke at ramme den rigtige bus med lavgulve. Ikke når det er sket 10 gange, siger han.
Frank Nørgaard tror ikke på, at Birgith Hansen bare har været uheldig med ikke at ramme den rigtige bus med lavgulve. Ikke når det er sket 10 gange, siger han.

75 pct. af afgangene med lavgulve

Midttrafik oplyser nemlig, at det hele tiden har været planen, at der i en periode indsættes midlertidige lavindstigningsbusser på mange af afgangene, indtil et nyt udbud er ovre, og nye busser er indkøbt.

Birgith Hansen håber en snarlig løsning, så alle busafgange er mulige for hende at benytte.
Birgith Hansen håber en snarlig løsning, så alle busafgange er mulige for hende at benytte.

- Vi anerkender, at det kan være vanskeligt for især ældre at stige på en bus med højt gulv. Vi beklager derfor de udfordringer, kunderne har haft.

- Vi har forsøgt at løse udfordringen ved at indsætte busser med lavt gulv på flest mulige afgange, oplyser Midttrafik.

I dag køres over 75 pct. af turene på rute 231 med busser med lavt gulv. Hvis ikke busser er på værksted, eller der er andre udfordringer.

Busrute 73, som også kører igennem Hornbæk, har aldrig lavindstigningsbusser. 

Løsning er klar i 2022

Senest til sommeren 2022 indsætter Midttrafik nye busser på ruten, alle med lavt gulv.

Så indtil da skal 76-årige Birgith Hansen altså satse på at ramme den rigtige afgang med en bus, hun kan komme med.

Nogen vil nok mene, at du bare kan få hjælp af andre kunder til at få rollatoren med?

- Det er også rigtigt, og mange er flinke til at hjælpe. Men jeg har svært ved at spørge og vil ikke være afhængig af andres hjælp, lyder det fra hende. 

VIDEO: Sidste sommer kunne TV2 ØSTJYLLAND fortælle, at ændringer i køreplanen også fik betydning for et par, der valgte at flytte ind til Randers fra landsbyen Udbyhøj.

Mest læste

Mere fra Randers

200421 Magasin Optakt genåbning 17-18 VO

play Magasin åbner med selvrensende gelænder, corona-guider og klistermærker på gulvet

IMG_6535

Brandvæsen advarer om brandfare i naturområder

boligejere.jpg

Nye byggegrunde vækker bekymring: Der skal flere institutionspladser til, mener borger

Madpakke færdig 1

play Politikere i kovending: Vil ikke tvinge ældre til at vælge bestemt madpakke

byretten Randers Retten i Randers domstol pædofilisag

Far risikerer forvarring: Anklaget for voldtægt og overgreb på datter

blå blink politi politibil patrulje

Mand anholdt: Forsøgte at stjæle stort Porsche-skilt