17-årige Emilia drømmer om et liv som vognmand

Emilia Lærke Bøgeskov Laursen drømmer om at blive vognmand, og dermed kan hun blive en del af løsningen for transportbranchen, der lige nu skriger på arbejdskraft.

Emilia Lærke Bøgeskov Laursen har en særlig drøm. Den 17-årige randrusianer drømmer om et arbejdsliv bag rattet i et af de store køretøjer på vejene. Hun vil være vognmand.

- Det er jo et job, hvor du er selvstændig, og du har ligesom dit eget frirum og dit eget kontor. Jeg synes, det er fedt og spændende ligesom at komme ind i det, siger Emilia Lærke Bøgeskov Laursen, der hidtil ikke har haft overskud til at komme i gang med en uddannelse.

Emilia vognmand 2

Stress, manglende overskud og svigtende selvtillid og selvværd er nogle af årsagerne, forklarer Emilia Lærke Bøgeskov Laursen, som dog nu er klar på et liv bag rattet.

Derfor var hun tirsdag til speeddating med en stribe aktører i transportbranchen. De store transportfirmaer har nemlig deres hyr med at få chauffører nok.

- Mange af virksomhederne vil gerne tage et socialt ansvar og hjælpe folk i gang. Også folk der har haft en lidt skæv start på voksenlivet og få dem ind i branchen. Og der er så stor mangel på arbejdskraft i branchen, at folk ved godt, at vi skal have alle med, siger Thomas Lund, virksomhedskonsulent fra erhvervsskolen Tradium og en af dagens deltagere.

Emilia vognmand 1

Potentiale i paller og pakker

Også personalechefen fra Ole Larsen Transport, en af Østjyllands store transportaktører, ser stort potentiale i unge som Emilia.

- Det kan godt være, at man ikke er den, der er skarpest til at sidde og læse i en bog, men derfor kan man sagtens være dygtig til at bakke med en stor lastbil eller komme ud at levere nogle pakker eller paller, siger personalechef Rasmus Gundersen.

Boglige færdigheder er ikke vigtigst for at blive en god lastbilchauffør, mener personalechefen for Ole Larsen Transport, Rasmus Gundersen.
Boglige færdigheder er ikke vigtigst for at blive en god lastbilchauffør, mener personalechefen for Ole Larsen Transport, Rasmus Gundersen.

Emilia Lærke Bøgeskov Laursen er i hvert fald klar til at gøre drøm til virkelighed.

- Man kan ændre sig og ændre meget. Jeg går efter mit mål og kæmper mig frem, så det skal bestemt ikke være det, der stopper mig, siger hun mellem lastbilerne.

Arbejdsløsheden er den laveste i mange år, og virksomhederne råber efter arbejdskraft. Det giver en chance til dem, der ellers vil have svært ved at få arbejde.