160 meter langt fjernvarme-rør skydes under E45 i ét stykke

Energiselskabet Verdo er lige nu ved at anlægge en 160 meter lang fjernvarmeledning under motorvej E45. Og det er et lidt specielt rør, end man normalt bruger

I øjeblikket er energiselskabet Verdo i gang med at lægge et 160 meter langt fjernvarmerør under motorvej E45 ved Gl. Viborgvej ved Randers.

Det sker i forbindelse med arbejdet om at forbinde det nye boligområde i Over Hornbæk vest for motorvejen med Verdos eksisterende fjernevarmenet øst for motorvejen.

quote Vi har en bro her, og det kan ikke lade sig gøre at trække rørene henover. Så vi er nødt til at gå under motorvejen.

Allan Amby Gross, projektleder

- Vi har en bro her, og det kan ikke lade sig gøre at trække rørene henover. Så vi er nødt til at gå under motorvejen, siger Allan Amby Gross, der er projektleder hos Verdo Varme, til TV2 ØSTJYLLAND.

Projektet har været i gang i nogle uger. Det fungerer sådan, at en boremaskine står på den østlige side og borer under vejen. De har nu boret den ad tre omgange, og da TV2 ØSTJYLLAND kom på besøg tirsdag, var de i gang med at skyde røret igennem.

Fjernvarmerøret bliver lagt ned under motorvej E45 i ét samlet stykke. Normalt er traditionelle rør svejset sammen for hvert 12. eller 16. meter.
Fjernvarmerøret bliver lagt ned under motorvej E45 i ét samlet stykke. Normalt er traditionelle rør svejset sammen for hvert 12. eller 16. meter.

Men fjernvarmerøret er ikke et helt almindeligt et, som man normalt ellers bruger. Røret bliver lagt under motorvejen i ét stykke, og det er første gang metoden bliver brugt i Danmark under en motorvej.

quote Det mindsker risikoen for fejl ved samlingerne, så der ikke sker et uheld under motorvejen. Så hvis der nu skulle være en fejl i røret, så får vi ikke noget vand, der kan sive. Så det er en stor fordel at bruge et rør uden samlinger.

Allan Amby Gross, projektleder

Og det 160 meter lange rør er uden samlinger, og det er smartere, hvis man spørger projektlederen.

- Normalt så bruger vi rør, der er svejset for hvert 12. eller 16. meter. Men det her rør har vi fået fra et tysk firma, og det er 160 meter i ét stræk uden samlinger, siger Allan Amby Gross og uddyber:

- Og det mindsker risikoen for fejl ved samlingerne, så der ikke sker et uheld under motorvejen. Så hvis der nu skulle være en fejl i røret, så får vi ikke noget vand, der kan sive. Så det er en stor fordel at bruge et rør uden samlinger, siger han.

Røret er 160 meter langt.
Røret er 160 meter langt.

Dog er røret ikke blandt de hurtigste at trække.

- Traditionelle rør havde været noget hurtigere, hvis ikke vi skulle krydse motorvejen. Men vi trækker de 160 meter på cirka halvanden uge, siger Allan Amby Gross og tilføjer, at de lige nu trækker med en meter i minuttet.

Fjernvarmerøret bliver lagt i en dybde mellem 3 og 5,5 meter, og det skal blandt andet give borgerne varme i stuerne og varmt vand i bruseren. Hele projektet står færdigt om tre uger, og på det tidspunkt har Verdo så været i gang i seks uger i alt.