110 bemærkninger til motorvej: 100 handler om støj

Vejdirektoratet har offentliggjort en rapport om motorvejsudvidelsen på E45. Næsten alle bemærkninger fra borgerne handler om støj

Borgerne frygter for støjgener efter en eventuel motorvejsudvidelse. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Motorvejen fra Vejle til Randers skal udvides, så hele strækningen går til at være tresporet i begge retninger. Men mange borgere er bange for, at udvidelsen kommer til at give meget mere støj i området. Det viser et høringsnotat, som Vejdirektoratet har offentliggjort.

Her har borgerne haft mulighed til at forklare, hvilke konsekvenser de frygter ved motorvejsudvidelsen. Der er kommet 110 bemærkninger til Vejdirektoratet, og omkring 100 af dem handler om støj.

Kommer der en udvidelse til seks spor, uden der også bliver bygget en støjskærm, så får vi nogle kæmpe udfordringer.

Jens Otto Hejl, Grundejerforeningen 

- Vi er meget nervøse for, hvad det vil betyde for støjniveauet, hvis der kommer en tresporet motorvej. Der bliver i hvert fald ikke mindre støj, siger Jens Otto Hejl fra Grundejerforeningen Sønderparken i bydelen Vorup i den sydlige del af Randers til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Støjplaget nabo til motorvej: Vi er lusen mellem to negle

Jens Otto Hejl er tovholder for fire grundejerforeninger i området, der til sammen varetager interesserne for 500 husstande. Han håber, at deres indsigelser kan være med til at sikre, at der kommer støjdæmpning op ved motorvejen.

- Støjen fra motorvejen bliver absolut ikke mindre år for år. Kommer der en udvidelse til seks spor, uden der også bliver bygget en støjskærm, så får vi nogle kæmpe udfordringer, siger Jens Otto Hejl.

Blevet værre år for år

Han bakkes op i sine betragtninger af Lasse Lundholm fra landsbyen Ødum. Han og familien har i 11 år boet 400 m fra motorvej E45. 

- Støjmængden er øget stille og roligt gennem de år, vi har boet her, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Man ved jo ikke, hvordan støjen påvirker en. Det er ikke sådan, at den påvirker helbredet lige nu og her som en forkølelse eller anden sygdom.

Lasse Lundholm, Ødum

Sådan umiddelbart føler Lasse Lundholm sig ikke direkte påvirket af støjen i dagligdagen, men han har da betænkeligheder ved, om den kan ramme ham på sigt. 

- Man ved jo ikke, hvordan støjen påvirker en. Det er ikke sådan, at den påvirker helbredet lige nu og her som en forkølelse eller anden sygdom. Men måske påvirker den en ubevidst, lyder det fra Lasse Lundholm. 

Han vil samtidig gerne slå fast, at han er tilhænger af en motorvejsudvidelse, fordi behovet er der. Men det skal også være sådan, at man skal kunne bo i områder nær E45, mener Lasse Lundholm.

01:30

VIDEO: Mød Lasse Lundholm fra Ødum i indslaget her. Han fortæller, hvordan det er at leve i mange år tæt op af motorvej E45. 

Luk video

Arbejder på at reducere støj

Det arbejder Vejdirektoratet så også på, at man kan. Her tager man de mange henvendelser til efterretning. Her sætter man pris på, at så mange borgere har meldt ind med information om de lokale forhold, og det vil blive brugt i det videre arbejde.

- Vi har et meget stort fokus på støj. Derfor kommer vi også til at kigge på, om vi kan lave støjreducerende tiltag som støjskærme, støjvolde eller støjsvag asfalt, siger Elisabeth Krog, der er projektleder på udvidelsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Trafikken kører flydende efter åbning af nyt spor på E45

Den endelige VVM-undersøgelse, der skal vise, hvilke konsekvenser udvidelsen har for miljøet og borgerne, skal være klar i foråret 2020. Selvom de er vant til mange indsigelser omkring støj, er de mange henvendelser om netop det, kommet en smule bag på projektlederen.

- Man bliver selvfølgelig altid en smule overrasket, når der som i dette tilfælde er helt op til 90 procent af henvendelserne, der handler om støj. Men generelt er det ofte støj, som er i fokus, når vi laver projekter, siger Elisabeth Krog.

Elisabeth Krog fra Vejdirektoratet tager de mange henvendelser om støj med sig i det videre arbejde. Foto: Vejdirektoratet