100 år med ligkister

Randers-fabrik fejrer jubilæum

02:28

1 af 2

Det er de færreste virksomheder, der har eksisteret i 100 år, uden at dets produkter har ændret sig nævneværdigt.

En af undtagelserne er ligkistefabrikken Heilskov i Øster Bjerregrav ved Randers.

Den kronjyske virksomhed har eksisteret siden 1914 og kan dermed fejre jubilæum. Selv om resten af verden har ændret sig, er der én ting, vi i dag har til fælles med tidligere generationer: Vi vil herfra i en hvid kiste.

Op mod 95 procent af de ligkister, der bliver produceret, er hvide. Undtagelserne er som regel kister til børn. Disse kan være lyserøde eller blå afhængig i, om det er en pige eller dreng, der skal bisættes.

Mens farverne på kisterne som regel er de samme, er der dog forskel på størrelserne af kisterne i dag i forhold til tidligere. Nutidens danskere er nemlig højere og bredere end deres oldeforældre og tipoldeforældre.

- Vi bruger XP-kister til de folk, der er ekstra store. Det er det blevet mere og mere i dag. For tre år siden var der en rigtig stor mand, der skulle i. Den var 115 cm høj, 115 cm bred og 215 cm lang. Så det var en meget, meget stor mand, siger direktør Flemming Petry til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Flemming Petry er glad for at stå i spidsen for et firma, der har eksisteret lige siden, 1. verdenskrig brød ud.

- Nu har jeg af gode grunde ikke været med fra starten. Det er med stolthed, at man i dag driver en virksomhed, der har eksisteret i 100 år, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Besøg ligkistevirksomheden Heilskov i tv-indslaget øverst på siden.