Talent-fremgang i Randers FC: - Det er aldrig gået bedre

I foråret mistede Randers FC sin A-licens, og det betyder, at klubbens ungdomshold ikke længere er sikret en plads i de bedste rækker. Alligevel går det dog fremad med talentudviklingen i Kronjylland

Efterårssæsonen for ungdomsholdene er slut, og talenterne kan derfor snart gå på juleferie. På Skipperligaen gør vi status over, hvordan de østjyske klubbers ungdomshold har klaret sig i efterårssæsonen, mens vi også dykker ned i, hvordan det generelt går med talentudviklingen i Østjylland. 

quote Jeg synes aldrig, det er gået bedre.

Peter Elstrup, talentchef, Randers FC

Et blik udover truppen taler sit tydelige sprog. Randers FC har stor succes med at få talenter igennem systemet og op på førsteholdet. Derfor er det også en optimistisk talentchef, som Skipperligaen møder på de lange gange på Cepheus Park i Randers. Han er opløftet over, at klubbens egne talenter har haft et godt efterår.

- Sidste gang (i kampen mod FCM, red.) ville der, hvis Tobias Damsgaard ikke var blevet skadet, have været syv på bænken af egen avl. Vi havde tre 'home-grown' i karantæne, og så spillede Lauenborg inde på banen. Så det er jo 11 spillere i alt. 

Det, på trods af, at klubben i foråret mistede sin A-licens, hvilket betyder, at ungdomsholdene ikke længere er garanteret en plads i årgangenes bedste rækker. 

U17-holdet har dog fået et wildcard, som betyder, at spillerne alligevel har fået lov at bruge 2018/2019-sæsonen i den bedste ungdomsrække for årgangen. Her overvintrer holdet på en 10. plads. 

Peter Elstrup har haft mange roller i Randers FC. Han har blandt andet været assistenttræner og midlertidig træner for førsteholdet. De seneste syv år har han været talentchef. 
Peter Elstrup har haft mange roller i Randers FC. Han har blandt andet været assistenttræner og midlertidig træner for førsteholdet. De seneste syv år har han været talentchef. 

U19-holdet er henvist til U19 Divisionen, som er den næstbedste række. Her ligger holdet aktuelt på førstepladsen med 11 sejre i 14 kampe - og nul nederlag. 

En godkendt sæson, ifølge U19-træner Per Sørensen.

- Isoleret set på stillingen er det jo godkendt. Det er det også på det spillemæssige. Vi har en stor og bred trup, som skal gøre os meget konkurrencedygtige. Vi har spillet rigtig fine kampe og arbejdet med en masse ting i forhold til, at vi har været favoritter i hver kamp, siger Per Sørensen. 

 

Dårligere modstand skærper fokus 

Selvom U19-holdet er placeret i den næstbedste række - og spillerne dermed møder dårligere modstand end i ligaen - er det ikke noget, der bekymrer talentchefen. 

- Der er mange gode hold i divisionen, men også nogen, vi har det lettere imod. Dem sparer vi nogle gange spillere imod, og så spiller de på reserveholdet. Så udvikler vi dem der, og giver dem måske nogle ekstra træninger med førsteholdet. Hvis vi kan mærke, at de får det for let i weekenden, så udvikler vi dem i den daglige træning, siger Peter Elstrup.

For U19-træneren har placeringen i den næstbedste række faktisk betydet et endnu mere skærpet fokus på at være klar hver kamp.

- Det er ikke sådan, at vi kan have en tilgang, hvor vi spiller i fjerde gear. Vi skal helt op i femte og være maks på hver gang, for omverdenen forventer, at vi skal i top-2, fordi vi er rykket ned. Det er en fed udfordring - specielt også for drengene, fordi de ikke har været vant til at være favoritter, siger Per Sørensen.

VIDEO: Peter Elstrup forklarer, hvordan talenterne i Randers FC bliver kørt i stilling til førsteholdet. 

U19-bomber snuser til førsteholdet

Et af produkterne af talentudviklingen i Randers FC er Kasper Waarst Høgh, der netop er fyldt 18 år. Høgh bombede sig med 23 mål til topscorer-titlen i U19-ligaen i sidste sæson, og i denne sæson har han flere gange været med i Superligatruppen. Målstimen i ungdomsrækken er dog samtidig fortsat - i denne sæson i U19 Divisionen - hvor det er blevet til 14 mål på et antal spilleminutter, der svarer til otte hele kampe.

quote Nede i rækkerne er det farligt at sætte navn på. Siger man det ene navn, så er det et andet, der dukker op. 

Peter Elstrup, talentchef, Randers FC

- Det, at blive topscorer i U19-ligaen med 23 mål for Randers Freja FC, går der måske mange år, inden vi ser igen. Han er stærk i luften. Han er kantet. Han kan lave de grimme mål og de flotte mål med højre og venstre ben, siger Peter Elstrup og fortsætter: 

-  Det er nok en af dem, vi kigger lidt på, skal med på træningslejr og integreres i førsteholdstruppen til sommer. Vi skal bare huske på, at han er født i december 2000, så han er lidt ung, og han har fremtiden foran sig.

quote Vi har ikke en Nordsjælland-model eller en Ajax Amsterdam-model eller noget i den stil, men vi er ved at tilrette det lidt.

Peter Elstrup, talentchef, Randers FC

Peter Elstrup nævner derudover Emil Riis og Marcus Mølvadgaard, som et par af klubbens egne, store talenter. Han er dog ikke meget for at tale mere konkret om spillere på ungdomsholdene. 

- Nede i rækkerne er det farligt at sætte navn på. Siger man det ene navn, så er det et andet, der dukker op. Vi har mange angrebstalenter lige nu, men om de er dygtige nok til at slå igennem, det må tiden vise, siger han og understreger, at talenterne bliver hjulpet videre til andre klubber, hvis de ikke slår igennem i Kronjylland. 

Kasper Høgh har bombet i U19-Divisionen og samtidig fået minutter på førsteholdet. Her ses talentet i duel med Hobros Rasmus Minor Petersen. 
Kasper Høgh har bombet i U19-Divisionen og samtidig fået minutter på førsteholdet. Her ses talentet i duel med Hobros Rasmus Minor Petersen.  Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Ingen 'Randers-model'

Peter Elstrup fortæller, at Randers FC ikke kører med et fast koncept på ungdomsholdene, som man ser på nogle af de store klubbers akademier rundt omkring i Europa. 

- Vi har ikke en Nordsjælland-model eller en Ajax Amsterdam-model eller noget i den stil, men vi er ved at tilrette det lidt. Ellers har jeg tidligere været tilhænger af, at man prøver noget forskelligt op igennem systemet, siger Peter Elstrup.

quote Vi vil da gerne spille med 11 af egen avl, men vi skal stadig huske at vinde og blive i Superligaen.

Peter Elstrup, talentchef, Randers FC

Han mener, at værdier og transition er vigtigere, end at spillerne har ét fast spillesystem gennem alle deres ungdomsår. 

- Når spillerne nærmer sig U19, har vi de sidste år haft en fantastisk transitionsstrategi, hvor vi sørger for at spillerne træner med førsteholdet og reserveholdet, kommer med på træningslejre og så debuterer de mange gange i pokalkampe. På den måde kommer de bedste spillere, de sidste par år af deres ungdomstid, til at nærme sig truppen. Når de så er færdige med skolen og bliver integreret i truppen, så kender de til hele systemet.

Selvom der ikke er et fast spilkoncept fra de tidlige ungdomsår, begynder der dog at tegne sig en 'Randers-model', når spillerne kommer på U19-holdet.

- Der er plads til at vi kan ændre, hvis vi har nogle spillere ude, der er afgørende for spillestilen. Men ellers har vi det samme udgangspunkt i en 4-4-2. Generelt har vi en god snak omkring vores spillere, der træner med Superliga-træningen, siger Per Sørensen. 

Østjyske spillere i de seneste trupper for ungdomslandsholdene 

Superligaen er vigtigst

Netop Superliga-holdets resultater har indflydelse på, hvilket muligheder talentafdelingen i Randers FC har. 

- Det er altafgørende, at Superligaen vinder og lever op til deres mål. Når det sker, er det også lidt lettere for talentafdelingen at få integreret spillere op i systemet, siger Peter Elstrup og fortsætter: 

- Vi vil da gerne spille med 11 af egen avl, men vi skal stadig huske at vinde og blive i Superligaen. Det er en god balance.

Han understreger dog, at udviklingen af talenter er vigtig for både økonomi og klubånd. 

- Når vi får nogen igennem, så er det rollemodeller. Det gør det letter for os at holde på vores faste spillere, men også at få nogen ind udefra, som passer ind i vores måde at spille og tænke fodbold på. Vi tror også på, at det i fremtiden bliver nødvendigt at kunne sælge nogle af de unge spillere for at generere indtægter.

VIDEO: U19-træner Per Sørensen giver en mere dybdegående status over første halvdel af 2018/2019-sæsonen. 
80_percent

play Biolog: Vi skal turde tro på, at dyrene kan passe sig selv

bil og josefine

Cykelsti stopper brat: Cyklister må køre på fragthovedåre

Omsorg (3)

Kolleger rørt til tårer: Hospice-sygeplejerske anerkendt med omsorgspris

HUSK PSYLLIUM-FRØSKALLER

Tilbagekalder naturlægemiddel: Tre er døde

def_thumb,50_percent

play På en villavej levede en mand i et affaldsbjerg, indtil naboerne gjorde et ubehageligt fund

Skærmbillede 2021-04-15 kl. 13.52.05

Veteranbus kendt fra TV: Nu kan den blive din

Dagens mest læste