Fodboldelskeren Moniz kan ikke lide verden omkring fodbolden

Inde i Randers FC's nye træner brænder en glød for fodbolden, som de færreste har, men han synes fodbolden er i gang med en trist udvikling

21:50

I et langt interview med Nick Horup fortæller Ricardo Moniz om sin passion, sine principper og sine store helte. Se det hele her og se uddrag af det i artiklen herunder.

Han har hverken kone eller børn. Det har ganske enkelt ikke været forenligt med det liv, han har dedikeret til sin sport.

- Fodbold er alt for mig.

- Jeg har rejst så meget, at det har været meget svært at opbygge et parforhold. Folk forstod det heller ikke i Holland. Din inderkreds bliver mindre og mindre, forklarer en ærlig Ricardo Moniz i et langt interview med Nick Horup.

Fodbold er alt for mig.

Ricardo Moniz, cheftræner i Randers FC

Men selvom - eller måske nærmere fordi - Randers FC's hollandske cheftræner elsker sin sport så højt, så er den på vej i en ærgerlig retning.

- En gang imellem kan jeg ikke lide verdenen omkring fodbolden. 

- Du bliver nødt til at være dig selv, og det, der nu er tilfældet i f.eks. Holland er, at al individualitet er taget ud af folk. Men det er individualiteten, der gør os interesserede i fodbold, forklarer Moniz.

01:03

Ricardo Moniz fortæller her mere om, hvad det er, han ikke bryder sig om ved fodboldens udvikling i øjeblikket.

Luk video

Herefter nævner han flere af sportens store legender - noget han ofte gør, når han giver interviews.

- Vi kan lide Eusébio, Alfredo di Stéfano, Franz Beckenbauer, Johan Cruyff, George Best, Eric Cantona, Edgar Davids, Roy Keane. De var allesammen individuelt stærke spillere. Men fodbolden fjerner sig fra stilisterne. 

- I Holland er det hele blevet overorganiseret. Der er ikke længere gade-fodbold, hvor du organiserer det hele selv. Du får robotter.

Vil være i kontrol

For bedre at kunne sætte sit præg på sin trænergerning, uddannede han sig efter sin aktive karriere til fysioterapeut. 

02:02

Her fortæller Ricardo Moniz, hvorfor han vil være i kontrol med alle facetter af en fodboldklub.

Luk video

- Jeg læste til fysioterapeut i fire år, for jeg ville vide alt om kroppen. Jeg var 31 - den ældste på mit studie, der fik sin licens.

- For jeg vil ikke være afhængig af, at læger siger, hvad jeg skal gøre. Jeg vil specialisere mig i det hele selv. Om det er færdigheder, taktik eller psykologien hos spillerne.

Førte til sammenstød i Salzburg

Og netop Ricardo Moniz' trang til kontrol gav problemer, da han fra 2010-2012 var ansat i den østrigske rigklub, Red Bull Salzburg.

Trods et mesterskab og en pokaltitel som manager i klubben, fik Ricardo Moniz nok, da ledelsen begyndte at blande sig i hans arbejde.

- Der var for eksempel derfor, jeg stødte sammen med ledelsen i Red Bull Salzburg. Der var mennesker, der ville bryde ind i fodbolden, men som ikke kom fra fodboldverdenen og som ikke ville samarbejde.

Hør hele det lange og nære interview med Ricardo Moniz herunder. I samtalen med Nick Horup kommer de blandt andet også ind på arbejdsmoralen i Danmark, hans forhold til de fattige kvarterer omkring Tottenham-bydelen i London og hvad den 53-årige hollænder gerne vil huskes for.

21:50 Luk video