Ringet op tre dage i streg - minister afviser ulovligt brug af politi og militær

Flere minkavlere har kritiseret i kraftige vendinger, at forsvaret og politiet er blevet brugt til at kontakte minkavlere, mens de aflivede deres dyr. Minister afviser, at det var ulovligt.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) siger tirsdag morgen, at hæren og politiet ikke mod minkavleres vilje laver optællinger af mink eller presser minkavlere uden for de zoner, hvor der er lovhjemmel til det.

Det siger han på et samråd efter kritik af, at hær og politi er mødt op hos minkavlere steder i Danmark, hvor regeringen ikke har loven på sin side, når det kommer til at slå alle mink ned.

- Uden for zonerne foretager myndighederne ikke optælling af mink på farmene. Det foregår - som jeg er oplyst - ikke uden, at der er en aftale med ejerne.

- Det kan kun foregå efter aftale. Ønsker avleren ikke optælling, så foretager man sig ikke yderligere. Lige meget hvilken myndighed, der er involveret, siger Mogens Jensen (S).

Ringet op tre dage i streg

TV2 ØSTJYLLAND kunne mandag fortælle om flere eksempler på minkavlere, der er blevet kontaktet af militær og politi i forbindelse med aflivningen af deres mink. 

Tina Nymark Juul er en af de avlere, der har været i kontakt med ordensmagten samtidig med, at hun var ved at aflive sin families livsværk. 

Politiet har nemlig telefonisk haft fat i familien tre dage i streg.

- De pointerer meget kraftigt, at vi skal være færdige den 16. november 2020 klokken 23:59, hvis vi ikke vil miste vores kompensation, forklarer Tina Nymark Juul fra Ramten.

- I forvejen er det jo psykisk hårdt, og så får man det pres ned over hovedet fra myndigheder, man altid har troet, ville være bag en. Det er ligesom om, de kommer efter dig – uden begrundelse.

Klokkeklart lovbrud! 

At hær og politi har været involveret har udløst markant kritik fra ikke mindst De Konservatives Per Larsen.

- Man laver et klokkeklart lovbrud. Og når man bliver bekendt med det, så gør ministeren ingenting. Hvorfor standser ministeren ikke den ulovlige beslutning?

- Hvorfor kommunikerer man ikke det ud til myndighederne?, spurgte han tydeligt ophidset på samrådet.


Ville skaffe lovhjemmel

Mogens Jensen (S) svarede, at han reagerede, da han fik at vide, at der ikke var lovhjemmel.

- Da jeg blev opmærksom på manglende lovhjemmel, satte jeg først gang i at skaffe den. Det andet var, at der blev sat gang i at udforme nyt brev til minkavlerne, så de ikke kunne være i tvivl om, hvad der var gældende.

- Og så blev det klart gennem medierne, at der ikke var lovhjemmel, siger Mogens Jensen.

Ifølge ministeren blev han "i weekenden" bekendt med, at der ikke var lovhjemmel. Men først tirsdag blev der sendt et korrigerende brev ud til minkavlere om, at der ikke var lovhjemmel til at kræve, at de slår alle mink ned uden for smittezoner.

/ritzau/

Camilla Tatari

playUdsatte opdager ikke kræft – nu vil Camilla knække koden

Frost frostgrader koldt is iskoldt

Varmerekorden der fik kolde fødder til sidst

stearinlys

Glemte julelys kan koste dyrt: Beboer står til bøde på op til 5.000 kroner

Adventskranse

Sådan ser jeres adventskranse ud

Covid-19 LIVE
corona test podning

liveblog 93 ud af 98 kommuner er over bekymringsgrænsen: Samsø har et af de højste smittetal

Helle Vestergaard Knudsen Nørderi

play Helle droppede pisk og gulerod: - Jeg brænder indædt for at give det videre