Østjyske politikere: Vi er klar til at tage imod familier fra nedbrændt flygtningelejr

Stærkt signal til regeringen, mener forslagsstillerne. Helt forkert at føre udenrigspolitik i byrådssalen, mener kritiker.

Opdatering
Artiklen er opdateret med byrådets afgørelse i bunden af artiklen.

Op til 11.500 børn og voksne boede indtil sidste måned i en kæmpe asyllejr på den græske ø Lesbos.

Nu er lejren brændt og skræmmende billeder er sendt verden rundt – billeder, der i dag lander i byrådssalen i Ebeltoft.

Her skal Syddjurs’ politikere tage stilling, om de potentielt vil tage imod børn og deres familier fra den nu nedbrændte flygtningelejr Moria.

Billedet er fra d. 14. september 2020 fra den brændte Moria-lejr på Lesbos, som brændte 9. september. Den 12. september åbnede en ny lejr ved navn Kara Tepe.

- Det er i sidste ende regeringens beslutning, om vi skal have flygtninge til Danmark, men vi kan lægge pres på og vise, at vi som kommune gerne vil hjælpe til, siger De Radikales Jan Kjær Madsen.

Det er hans parti, som stiller forslaget sammen med SF, Alternativet og Enhedslisten. 

DF: Forkert at drive udenrigspolitik fra byrådssalen

Hos Dansk Folkeparti er Grethe Møgelvang både modstander af selve forslaget og proceduren.

- Det er forkert at drive udenrigspolitik fra byrådssalen, og det må vi heller ikke. Det var noget andet, hvis der kom en ordre fra regeringen om, at vi skulle gøre noget i forbindelse med situationen, siger hun.

Klar til flygtninge: Se det fulde forslag

Rent politisk er hun helt imod tanken om, at det skulle hjælpe noget at tage imod asylansøgere fra lejren.

- Størstedelen af Moria-lejren er bekvemmelighedsflygtninge, der er flygtet pga. økonomi, siger hun og fortsætter:

- Jeg vil hellere sende 200 millioner ned til en lejr for at hjælpe de unge mænd med at rejse til deres hjemland, end jeg vil hjælpe nogle få mennesker med at komme til Danmark.

quote - Jeg vil hellere sende 200 millioner ned til en lejr for at hjælpe de unge mænd med at rejse til deres hjemland, end jeg vil hjælpe nogle få med at komme til Danmark.

Grethe Møgelvang, byrådsmedlem, Syddjurs, DF

Ifølge UNHCHR, FN's Flygtningehøjkommissariat, boede der 11,500 asylansøgere i Moria-lejren, da den brændte – heriblandt 4.000 børn og 2.200 kvinder.

Andre kommuner vil også tage imod flygtninge

Norge og 10 EU-lande var hurtige til at tilbyde at tage imod asylansøgerne fra lejren.

Herhjemme har både Københavns Kommune og Sønderborg Kommune ytret ønske om at huse flygtninge fra lejren.

Tidligere har den vikarierende udlændige- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (Soc.Dem.) svaret, at Danmark ikke skal tage imod flygtninge fra Moria-lejren.

- Det er ganske forfærdeligt at se billederne fra brandene i Moria-lejren. Men det er ikke en holdbar løsning at hente folk fra lejren her til landet. Regeringen er generelt meget skeptiske ved at omfordele asylansøgere mellem EU-landene. Vi frygter, at det bare vil få endnu flere ud på menneskesmuglernes farlige rejser i gummibåde, har han udtalt i Arbejderen d. 14. september.

Børn står ved stranden ved den nye flygtningelejr Kara Tepe, som blev oprettet på Lesbos efter Mori-lejren brændte d. 9. september 2020.

Rent lavpraktisk betyder det, at selvom Syddjurs’ byråd beslutter at sende opfordringen til regeringen, så kommer der ikke flygtninge fra den græske ø Lesbos til Djursland lige foreløbigt.

Radikale: Vores ansvar at handle

Alligevel mener Radikale Venstres Jan Kjær Madsen, det er vigtigt at få punktet diskuteret på byrådsmødet.

- Vi tager ikke imod ret mange flygtninge nu i forhold til tidligere, og her er en humanitære katastrofe på en græsk ø, og så er vi da nødt til at række hånden ud og hjælpe, siger han.

Det er jo ikke jeres beslutning, om der kommer flygtninge. Det er regeringens. Hvorfor skal I overhovedet debattere det nu?

- Jeg kender flere politikere, der har ændret holdning, hvis de er blevet bedre oplyst og blevet presset til at handle, siger Jan Kjær Madsen og fortsætter:

- Lesbos er også en kommune ligesom Syddjurs, og prøv at tænke på, hvor forfærdeligt det ville være, hvis vi skulle håndtere en nedbrændt flygtningelejr med flere tusind mennesker. Vi bør kunne hjælpe.

Det er De Radikales Jan Kjær Madsen, som har stillet forslaget sammen med Alternativet, Enhedslisten og SF.
Det er De Radikales Jan Kjær Madsen, som har stillet forslaget sammen med Alternativet, Enhedslisten og SF.

Lige nu er der ingen asylcentre i Østjylland, og Jan Kjær Madsen erkender også, at det i første omgang kan blive en økonomisk udgift at tage imod flygtninge fra Moria-lejren.

- Men dels plejer kommuner at blive økonomisk kompenseret for at modtage flygtninge, og så er der også set gode eksempler på, hvordan syriske flygtninge tidligere er kommet hurtigt i job og blevet en gevinst lokalt, siger han.

Moria-lejren har blandt huset asylansøgere fra Syrien, Irak og Afghanistan.

Borgmester: Ser frem til debatten

Syddjurs’ socialdemokratiske borgmester Ole Bollesen vil ikke før byrådsmødet fortælle, hvordan han og resten af hans parti stemmer.

- Det er vigtigt, at forslaget understreger, at hvis vi skulle handle på det, som sker på Lesbos, så er det under forudsætning af, at regeringen beslutter sig for at tage imod flygtninge fra Moria-lejren, siger han.

På byrådsmødet onsdag kl. 16 blev det med et snævert flertal vedtaget, at kommunen gerne vil tage imod flygtninge. Borgmester Olle Bollesen stemte for. 

larsIMG_0253

play Det skal være slut med buræg, mener minister: Ægproducent kalder det populisme

politibil20181215-024410-L-1920x1281we

Fest i klub blev opdaget: Gæster flygtede fra politiet

operation sygehus

playNy covid-bemanding betyder aflyste operationer

modermærkekræft hudkræft modermærker

Fejl i måling af modermærker: Otte patienter fejlbehandlet

Åbykollegiet røgfrit kollegium kollegium

Sundhedsstyrelsen klar med nye retningslinjer for folk, der bor tæt

Aarhus Arrest Lisbet Nielsen Bjarne Østergaard Madsen selvmord arkivfoto 2009

Terrorsigtet blev nedværdiget af personale i fængsler