Dansk-amerikanske Liva: Det ender grimt

Liva Lund Sørensen har sovet ganske få timer i nat, men det store chok ramte hende først onsdag morgen.

Hun har boet i Danmark det meste af sit liv, men hun er født i USA. Hendes hjerte hører til på begge sider af Atlanten, og hun har fulgt nattens valg i USA tæt. 

Mandag morgen stod hun tidligt op for at følge udfaldet, men det udeblev. Ingen kan afgøre, om det er Donald Trump eller Joe Biden, der bliver præsident de næste fire år. 

Det afholdt dog ikke Donald Trump fra at gå på talerstolen og udråbe sig selv som vinder. 

- Som jeg ser det, har vi allerede vundet, siger Trump på trods af, at flere stater endnu ikke har talt stemmerne op. 

Han gjorde det også klart, at han vil have den amerikanske højesteret til at stoppe optællingerne, fordi han frygter valgsvindel, sagde han mandag morgen dansk tid. 

- Demokraterne skal ikke have lov til at gå ud og finde nogle stemmesedler klokken fire om morgen, som pludselig bliver talt med i regnskabet.

- Nu er vores mål at sikre integriteten for denne nation. Dette er et stort øjeblik. Det er stor svindel over for vores nation, siger han.

I Aarhus sidder den 31-årige sygeplejerske Liva Lund Sørensen med en skræmt følelse i kroppen efter Donald Trumps tale. 

- Jeg er lidt tabt for ord. Den tale væltede mig bagover, det havde jeg ikke set komme, siger Liva Lund Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg tror, at det her ender med at blive grimt. Hvis han ikke får det, som han vil have det, så skal han nok sørge for at gøre livet surt for alle os andre, siger Liva Lund Sørensen, der støtter Biden. 

Hun er født i USA, men er adopteret af danske forældre, som tog hende med til Danmark som baby. Som barn og teenager boede hun i Chicago og Virginia i fem år. 

Liva Lund Sørensen frygter for den kommende tid for sin familie og venner i USA. 

- Det kommer til at være nogle rigtig trælse dage og uger med en masse usikkerhed, siger Liva Lund Sørensen, der frygter for, hvad Donald Trump kan finde på, hvis han ikke vinder præsidentvalget på almindelig vis. 

Fire år mere? Det er spørgsmålet, der stadig svæver i luften.
Fire år mere? Det er spørgsmålet, der stadig svæver i luften. Foto: Saul Loeb - Scanpix

I Øster Alling ved Auning sidder Joel Southern, der er amerikansk statsborger. Han har boet i Danmark i 12 år, og lige nu er han i tvivl om, hvorvidt han skal tilbage. 

- Jeg har børn som er dobbeltstatsborgere. Hvis det fortsætter, som det har gjort under Trump, så er jeg i tvivl om, om det er et sted, hvor mine børn skal være, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Han har fulgt valget hele onsdag morgen i sit hjem på Djursland. Han frygter ligesom Liva Lund Sørensen, hvordan valget ender. 

- Han er ikke vinderen, alle stemmerne er ikke talt op. Hvis vi stoppede med at tælle nu, ville han jo tabe valget, siger Joel Southern onsdag formiddag, hvor flere stater fortsat mangler at blive talt op. 

Amerikaneren i Øster Alling er overbevist om, at Donald Trump har forberedt et team af advokater, der skal bestride valgresultatet, hvis Joe Biden ender med at vinde. 

- Det er sådan noget, man gør i Rusland, men man bør ikke gøre det i USA, siger han. 


Magnus Heunicke

Eksperter regner på større genåbning

Smukfest bøgeskoven

Festivaler kritiserer minister: Det giver ikke mening at planlægge forsigtigt

040321 Vildthegn DIGI Still

Ubudne gæster gnaver i Slotspark

Mia Vester, kroniker

25-årig kroniker frygter at rykke bagud i vaccinekø: - Det er et hårdt slag

Lige nu
borgmester Jacob Bundsgaard

liveblog COVID-19 LIVE: Pressemøde om genåbningen af Aarhus klokken 10.00

Niels Rasmussen

AGF-fan håber at kunne deltage i tilskuer-forsøg: Det er jo det, vi lever for