Podcast: Forgiftet på plejehjem

Den 14. marts 2022 bliver en midaldrende kvinde ansat på et plejehjem i Randers anholdt og varetægtsfængslet. På det tidspunkt har flere beboere på stedet været indlagt med forgiftninger adskillige gange. Tre af dem har været tæt på at dø, en ér død. Vi undersøger, hvad der er op og ned i den mystiske igangværende sag på Plejecenter Tirsdalen.

Afsnit 1 - Mistanken

Der er noget helt galt på Plejecenter Tirsdalen i Randers. Vores journalist Mads Otte modtager et helt afgørende tip, der leder ham på sporet af, hvad der kan vise sig at være en meget alvorlig forbrydelse. Mens han forsøger at grave sig ned i den største historie, han nogensinde har skrevet om, holder politiet kortene helt tæt ind til kroppen.

Afsnit 2 – Døden nær tre gange

En ældre kvinde, der bor på Plejecenter Tirsdalen, er på ganske kort tid døden nær hele tre gange. Og hun er ikke den eneste beboere, der ryger ind og ud af hospitalet i samme periode. En kommer aldrig derfra i live. Vi undersøger, hvordan det kan gå til, at fire beboere fra samme plejehjem - og samme afdeling - bliver indlagt med forgiftninger.

Afsnit 3 – Den mistænkte

I snart fire måneder har en midaldrende kvinde, der har arbejdet på Plejecenter Tirsdalen i Randers, siddet varetægtsfængslet i en lille celle i arresten. Hun er sigtet for et drab og tre drabsforsøg. Hvem er den kvinde, der står overfor så grove anklager - og risikerer at sidde fængslet resten af sit liv?

Afsnit 4 – Anklageskriftet - ét drab og syv drabsforsøg

Efter mange måneders stilhed er der endelig afgørende nyt i sagen om forgiftningerne på Plejecenter Tirsdalen. Vi kender nu de helt konkrete anklager imod den tiltalte kvinde, og vi ved, hvad politiet mener, hun står bag. Vi har nemlig fået anklageskriftet. 

Afsnit 5 - Dødsengel

Motivet er dét, vi alle venter på. Hvordan kan en person, som har viet sit liv til at pleje andre, få sig selv til at slå ihjel og gå fra at være sundhedsperson til drabsperson? Hvis det altså er det, hun er? Det undersøger vi nærmere i dette afsnit af Forgiftet på Plejehjem, hvor psykolog og criminal profiler, Florence McLean, kommer med sine bud på mulige motiver i en sag som denne.

Afsnit 6 - Uskyldig?

I 1997 ryster en sag om plejehjemmet Plejebo på Vesterbro hele verden. En kvinde bliver sigtet for underslæb, tyveri og 22 drab begået mod beboere. Men sigtelserne mod hende ender med at blive droppet. Hvordan kan politiet tage SÅ meget fejl? Og kan det også ske i sagen om Plejecenter Tirsdalen?

Afsnit 7 - Forklaringen

Retssagen er nu omsider i gang. Nu får vi de svar, som vi i månedsvis har søgt i den mystiske sag på Plejecenter Tirsdalen i Randers. For hvordan forklarer den 60-årige kvinde og sosuhjælper, at hun sidder på anklagebænken tiltalt for nogle af de groveste forbrydelser, et menneske kan begå?

Afsnit 8 - Flyder det med medicin?

Kan det virkelig passe, at medicinen flyder frit på plejecenter Tirsdalen?
Ifølge den 60-årige sosu-hjælper, der er tiltalt for drab og drabsforsøg i den mystiske sag på Plejecenter Tirsdalen, er det på grund af rod med beboernes medicin, at hun tog medicin med hjem. Så er det er i virkeligheden dét, der er grunden til, at fire beboere er blevet forgiftet?

Afnit 9 - Mor var ikke klar til at dø

Vi har nu hørt alle vidner og anklagemyndigheden har lagt beviserne frem. Hemmelige video-aflytninger er blevet afspillet. Og de pårørende til ofrene fra Plejecenter Tirsdalen har i retten genlevet deres livs værste mareridt. Hvad kan vidnerne fortælle af banebrydende nyt? Og hvad siger døtrene til dén kvindelige beboer, som politiet mener, er blevet slået ihjel? 

Afsnit 10 - 16 år for dødsvold og drabsforsøg

Nu er den her. Dommen. Retten har talt, og den 60-årige sosu-hjælper, Susanne Hein Kristensen, er fundet skyldig i drabsforsøg og grov vold med døden til følge. Hun er blevet frifundet for den værste anklage, nemlig drab. Men hun skal 16 år i fængsel. Hvad siger de pårørende til ofrene? Og er det her det endelige punktum i sagen om forgiftningerne på Plejecenter Tirsdalen i Randers?

Afsnit 11: Farmor er i fængsel

16 års fængsel for drabsforsøg, dødsvold og misbrug af sin stilling. Så hård er dommen over den nu tidligere sosu-hjælper Susanne Hein Kristensen. Tilbage står en familie i chok og i dyb sorg. Susanne Hein Kristensens mand, søn og søster sætter nu ord på, hvordan det har været at stå på sidelinjen - og opleve deres livs mareridt. Hvordan kommer familien videre? Tror de stadig på hendes uskyld?

Og hvordan har hun det i fængslet? Det har hun første gang sat ord på overfor os.

Afsnit 12: Fastholder sin uskyld

I februar 2023 fik Susanne Hein Kristensen sin dom i sagen om forgiftningerne på Plejercenter Tirsdalen i Randers. 16 år for drabsforsøg og vold med døden til følge løs den på. I dag sidder hun derfor i en celle i Randers Arrest, men hun lever i troen på, at dommen kan ændres. For snart skal hun for en dommer igen. Denne gang i landsretten. Her håber hun på, at blive frifundet - eller som minimum få en mildere straf. Anklagemyndigheden - derimod - går efter en hårdere straf. For drab.

Men hvad er der sket siden dommen faldt? Hvad skal der ske i landsretten? Og hvad betyder det for sagen, at alle ofrene faktisk nu er døde?

Afsnit 13: Den endelige dom

Sagen i landsretten er nu afsluttet, og hverken anklageren eller forsvareren fik, hvad de kom efter. Venstre Landsret er enige med byretten. Susanne Hein Kristensen har forgiftet fire plejehjemsbeboere og dermed gjort sig skyldig i dødsvold, grov vold og drabsforsøg. Hun har fået 16 års fængsel. 

Hvad udløste dommen af reaktioner? Hvad kom der frem af nyt i landsretten? Og hvad sker der så nu?

Vært: Marie Mønster
Journalist: Mads Otte
Lyddesigner og klip: Jakob Franck Jensen
Redaktør: Michael Lauritzen & Henrik Birkbak

Afsnit 1-11 produceret af Frekvens Media

Afsnit 12-13 produceret af TV2 Østjylland