Fagfolk: Dømte pædofile skal støttes og integreres i samfundet

Fagfolk er begejstrede for model, der hjælper dømte pædofile tilbage til samfundet. Dansk Folkeparti er åben over for modellen

Skal man støtte og hjælpe dømte pædofile, når de har afsonet deres straf?

Ja, mener flere fagpersoner, der anbefaler en model, hvor frivillige sammen med professionelle hjælper dømte pædofile med at blive integreret i lokalsamfundet, når de er kommet ud af fængslet.

Modellens kerne er, at en gruppe frivillige sammen med den dømtes tilsynsværge og eksempelvis en repræsentant fra det lokale politi med jævne mellemrum mødes med den tidligere straffede seksualforbryder. Gruppen yder støtte til sexforbryderen og arbejder på at integrere ham i det lokale samfund.

Hvis gruppen oplever, at den tidligere straffede er på vej ud i endnu et overgreb mod børn, kan gruppemedlemmerne alarmere myndighederne.

'Et vigtigt redskab'

En af fortalerne for modellen, der kaldes CoSa og stammer fra Canada, er psykolog Kuno Sørensen.

- Det ville være rigtig dejligt, hvis man kunne tage den opgave på sig i Danmark, så man kunne undgå nogle overgreb med børn, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

CoSa

Han betegner den canadiske model som et vigtigt redskab overfor personer, der er blevet dømt for seksuelle krænkelser.

- Man skaber et netværk omkring den dømte person. Gruppen laver aftaler om, hvordan vedkommende kan og skal opføre sig og hvordan, den dømte bliver sluset ind i det lokale, sociale liv. På den måde kan lokalsamfundet også føle sig mere tryg ved, at der ikke bliver begået nye overgreb, siger Kuno Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Sådan fungerer CoSa-modellen.

Kuno Sørensen understreger, at CoSa-modellen er rettet mod pædofile, der anerkender, at de har et problem og gerne vil have hjælp til at undgå tilbagefald.

- Hvis man benægter, at man har gjort noget forkert, så kan den her konstruktion ikke bruges til noget. Hvis den dømte ikke er villig til at indgå et netværk, skal myndighederne gennemføre opsyn og kontrol, når han løslades, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Kuno Sørensen ser også gerne, at den pædofile sideløbende med et netværk deltager i en række terapisamtaler med en psykiater eller en psykolog.

TV2 ØSTJYLLAND har i den seneste tid bragt flere historier om pædofili. Udgangspunktet har været en nylig forvaringsdom mod en mand, der i forvejen var dømt for pædofili i forbindelse med en stribe seksuelle overgreb på børn i en daginstitution i Beder syd for Aarhus.

Ikke desto mindre lykkedes det ham at begå nye overgreb mod børn ved at skifte navn og landsdel.

Zornig støtter forsøg med CoSa-modellen

En anden fortaler for CoSa-modellen er Lisbeth Zornig, stifter af Huset Zornig og tidligere formand for Børnerådet. 

- Den kan være et godt bud på, hvordan vi kan mindske tilbagefald for pædofile. Man kan enten gå den hårde, amerikanske vej med offentlige lister og gps'er, eller man kan gå den canadiske vej, hvor man prøver at lave rehabilitering, der rent faktisk virker, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvis man vælger CoSa-modellen, skal man også have lyst til at integrere pædofile i samfundet, lyder det fra Lisbeth Zornig.

- Den største udfordring er at få nogen til at prøve modellen af. Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt vi har lyst til at have pædofile iblandt os - de er iblandt os, og så er spørgsmålet, om man ikke skulle prøve at rehabilitere dem, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Dansk Folkeparti er positiv over for at kigge på, om CoSa-modellen skal tages i brug herhjemme.

- Det er helt klart et problem, at systemet slipper seksualforbrydere og pædofile, efter de har afsonet deres straf. Modellen fastholder en form for kontrol med de her mennesker samtidig med, at den forsøger at forhindre yderligere overgreb, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Han påpeger samtidig, at Dansk Folkeparti går ind for medicinsk kastrering af dømte pædofile. 

VIDEO: Her kan du se hele interviewet med Peter Kofod Poulsen.

Ved du mere om sagen fra Beder eller Hedehusene, som vi bør vide, så kan du kontakte redaktionen ved at skrive til soal@tv2oj.dk

3efa438d-ecd6-4e06-9370-231aedf766d9

Gode chancer for sol tirsdag

20210802-141750-7-1404x789we

Stor karriere slutter i OL-semifinale: Sara Slott færdig efter styrt

Untitled design (16)

Tusinder af ledige vaccinetider bekymrer: - Det er alarmerende

Endelave ø færge

Nu kommer der nye gratis færgeruter: Her kan du få gratis billetter

20210212-151026-7-1920x1079we

Flere end 100.000 ledige tider til vaccination

20210730-061042-4-1920x1079we

Østjyske OL-sejlere må vente: Medaljesejladser udsat på grund af vejret

Dagens mest læste