Vurdering: Valg af Trump skaber usikkerhed

Det er uforudsigeligt, hvad Donald Trump gør som præsident, lyder vurderingen fra henholdsvis erhvervsmand og ekspert

01:34

Valget af Donald Trump som amerikansk præsident skaber usikkerhed.

Det mener Rasmus Frøkjær Bonde, der er global business manager hos MacArtney Underwater Technology.

- På den kortere bane vil det da helt sikkert have en betydning. Der vil være meget mere uro og ustabilitet. På nuværende tidspunkt kan det være lidt svært at gisne om, da der ikke er særlig mange, som ved, hvad Trump vil føre ud i livet på den kortere bane, siger han.

Personligt er han ikke nervøs over udsigten til Trump i Det Hvide Hus, men på vegne af dansk erhvervsliv er han bekymret.

- For erhvervslivet i Danmark og for vores fokus på grøn energi og vores eksport af grøn teknologi til USA kan jeg godt være bekymret, siger Rasmus Frøkjær Bonde. 

Læs også Østjyske politikere ærgrer sig over Trump-triumf

Afdelingsforstander Hans-Henrik Holm fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole beskæftiger sig med international politik.

Han er enig i, at valget giver usikkerhed.

- Der vil være bekymring for, om Trump vil forsøge at gennemføre nogle af de sindssyge ting, han har foreslået, siger Hans-Henrik Holm.

Der er dog grænser for Trumps magt, understreger han.

- Vi skal stadigvæk huske, at mange beslutninger i USA træffes af private investorer. Derudover træffes mange beslutninger af stater. Tag en stat som Californien, som stadig er demokratisk. Tag en stat som New York, som stadig er demokratisk. De vil måske i virkeligheden i opposition til den føderale regering gå endnu mere i retning af at sætte streg under det, de gerne vil, siger Hans-Henrik Holm.   

Øverst i artiklen giver Rasmus Frøkjær Bonde og Hans-Henrik Holm en vurdering af valget af Donald Trump.