Vil trække somaliere væk fra fundamentalistiske imamer

Konference i Århus skal være med til at sikre, at unge somaliere trækkes væk fra fundamentalistiske imamer.

Unge somaliere i Danmark, Sverige, Norge og Finland skal trækkes væk fra de fundamentalistiske imamer, som radikaliserer dem til at indgå i ekstreme islamiske grupper og begå terroraktioner.

Det er det erklærede mål for et nyt fælles initiativ, som somaliske ledere i de fire nordiske lande nu lancerer, skriver Politiken lørdag.

Herhjemme bliver det første resultat en konference for somaliske forældre i København i løbet af foråret, og senere er målet også konferencer i Odense, Århus og Aalborg.

- De unge er ikke modne nok til at gennemskue og overskue situationen. Når de ser fundamentalistiske muslimer juble i Somalia, bliver de grebet og vil også være med. De unge mangler viden og identitet, og derfor skal vi have fat i dem, inden de bliver fanget ind af forkerte organisationer, siger Maxamed, der af sikkerhedsgrunde ikke vil have sit fulde navn frem til Politiken lørdag.

Han er formand for Somali Development Organization i Danmark.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) siger til Politiken lørdag, at 'det er vigtigt, at det somaliske miljø selv reagerer'.

- Vi mærker efter de seneste begivenheder en stigende bekymring i blandt andet somaliske kredse. Derfor vil jeg i den kommende tid invitere somaliere og andre muslimske grupper til møde hos mig, siger Birthe Rønn Hornbech til Politiken lørdag.

Initiativet har opbakning fra de svenske myndigheder:

- Det er godt, at der kommer sådanne initiativer fra somalierne selv til modvirkning af radikalisering, siger ambassadør Marika Fahlen til Politiken lørdag.

Hun er særlig rådgiver i det svenske udenrigsministerium for Afrikas Horn.

<i>Kilde: Politiken</i>