Vil skrotte taxameter-betaling i daginstitutioner

Det skal være slut med at betale for børnepasning efter omstridt taxametermodel, mener Århus-borgmester Nicolai Wammen (S).

Den såkaldte modulordning blev i 2007 indført under store protester i Danmarks næststørste by.

Ordningen betyder, at forældrene i stedet for at et fast beløb betaler for den tid, deres børn tilbringer i daginstitution. Modulordningen blev indgået efter et bredt forlig mellem Venstre og Socialdemokraterne, men nu tyder alt på, at Socialdemokraterne er klar til at skrotte ordningen.

- Jeg synes ikke, at den nuværende modulordning fungerer særligt godt. Den giver en masse bøvl og besvær - både for forældrene og for pædagogerne, siger borgmester i Århus Kommune Nicolai Wammen (S) til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Med udgangspunkt i forældrenes valg af modul tildeler Århus Kommune i dag pædagogtimer efter det antal timer, børnene er i institutionen, og ikke som før efter det antal børn, der var indskrevet.

Hvis forældrene vælger et lavt timeantal, er der altså brug for færre pædagoger. Ifølge kritikerne har kommunen på den måde sparet 130 pædagogstillinger væk.

- Modulordningen fører til en masse bureaukrati, og den fører til usikkerhed ude på daginstitutionerne, erkender Nicolai Wammen (S), der nu vil afvente resultatet af en forældre-evaluering af modulordningen, inden han tager endelig stilling til dens fremtid.

<b>Stadig element af valgfrihed</b>
Nicolai Wammen er åben over for, at forældrebetalingen på børnepasningsområdet også i fremtiden rummer et element af valgfrihed. Han garanterer dog, at ordningen bliver afskaffet i sin nuværende form, hvis han også er borgmester efter kommunalvalget i næste måned. I så fald kan Socialdemokraterne skrotte ordningen med stemmer fra SF og de radikale trods modstand fra Venstre og de konservative.

Udmeldingen vækker glæde hos de århusianske forældre, der er medlemmer af gruppen "Forældre imod Modulpasning i Århus Kommune".

- Jeg synes, det er en god idé at afskaffe modulpasningen. Ordningen er enormt ufleksibel. Man er på den, hvis der opstår noget spontant som f.eks. sygdom, og man gerne vil have passet barnet nogle timer ekstra en dag. Jeg mener, det er et udtryk for, at normeringerne er for lave. Desuden tager administrationen alt for meget tid, siger Kirstine Weinholt Jensen, der er mor til to børn på to og fem år.

Vejle og Roskilde har i lighed med Århus Kommune indført modulordninger på børnepasningsområdet. Odense Kommune har tidligere indført ordningen, men skrottede den igen.