Vil ændre politiker-pension

Der er bred politisk enighed om, at politikernes løn- og pensionsforhold til kigges efter i sømmene

02:29

1 af 2

Folketingspolitikere skal have forhold, der minder mere om den almindelige danskers. Det mener beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S).

Det gælder især de folkevalgtes løn- og pensionsforhold, som en kommission i disse dage undersøger.

- Vi skal selvfølgelig have nogle forhold, som er sammenlignelige med det, der er derude. Nu må vi se, hvad kommissionen kommer med, men min indgangsvinkel til det er, at vi skal ligne resten af befolkningen, når det kommer til pension, siger Henrik Dam Kristensen i TV 2 | ØSTJYLLANDs politiske debatprogram, Kaffeklubben.

Bred politisk enighed

Mens andre danskere kan fratræde arbejdsmarkedet som 65-årige, kan folketingspolitikere gøre det, når de er 61 år. Beskæftigelsesministerens holdning bakkes op - både i den modsatte blok og af den ydre venstrefløj.

- Vores job er jo ikke mere hårdt, end at vi sagtens kunne følge den almindelige pensionsalder. Så det synes jeg helt klart er noget, vi skal kigge på, siger Mette Hjermind Dencker (DF).

- Jeg synes ikke, det kan være rigtigt, at politikerne skal stikke fuldstændig af fra befolkningen. I Enhedslisten stiller vi forslag om, at vores pensionsalder skal følge almindelige menneskers, og det skal samtidig ikke være muligt at hæve EU-parlamentariker pension, folketingspension og ministerpension på samme tid, fortæller Nicolaj Villumsen (EL).

Ifølge Lars Mikkelsen fra Liberal Alliance skal pensionsalderen generelt hæves. Det skal både gælde for folketingspolitikere og dem, der vælger dem.

- Foreløbig peger vi på, at pensionsalderen skal hæves til 68 - og gerne 69 år. Der er ingen problemer i det, mener han.

I videoen ovenfor kan du se et klip fra den nye udgave af Kaffeklubben. Det fulde program kan du se mandag aften klokken 19.55 eller på dette link.