VIDEO: Så hurtigt kan din ukrudtsbrænder starte en brand

Indsatsleder hos brandvæsenet demonstrerer, hvor farligt det kan være at bruge ukrudtsbrændere i denne tørre tid

Christian Nøddelund fra Beredskab og Sikkerhed viser, hvor farlig en ukrudtsbrænder kan være.

Når klimaet i Østjylland er så tørt, som det er i øjeblikket, skal man være ekstra opmærksom, når man vælger at bruge en ukrudtsbrænder. Vi satte os for sammen med Beredskab og Sikkerhed at teste, hvor farlig sådan en er.

Videoen herunder viser, hvordan flammerne fra en ukrudtsbrænder på et minut starter en brand:

- Man skal være opmærksom på, hvad man laver. Der kunne reelt stå fem liter benzin på den anden side af væggen, og så ville det bare gå endnu hurtigere, siger indsatslederen Christian Nøddelund til TV2 ØSTJYLLAND.

Han og kollegerne har inden for de seneste uger været kaldt til flere brande forårsaget af ukrudtsbrændere.

01:35

VIDEO: Johnny Damgård er indsatsleder hos Østjyllands Brandvæsen. Han giver her gode råd til, hvordan man bruger sin ukrudtsbrænder med omtanke.

Luk video

- For et stykke tid siden var jeg til en brand i Hinnerup, hvor en mand havde brugt en ukrudtsbrænder, og så fik flammerne fat i taget. Huset blev meget sod- og røgskadet, og beboerne måtte genhuses, fortæller Christian Nøddelund.

Og så sent som i går gik det galt i et stråtækt hus på Vædebrovej ved Mossø vest for Skanderborg. Her var uopmærksomhed og en ukrudtsbrænder skyld i, at huset i dag er totalt udbrændt.

Kæmpede med flammer i flere timer

- Huset er fuldstændig udbrændt. Det eneste, der blev reddet, er en nærliggende garage, siger Sune Andersen, der er indsatsleder hos Østjyllands Brandvæsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Brandfolk fra Skanderborg, Hørning og Aarhus kæmpede i flere timer med flammerne, før der ved 21.30-tiden blev meldt ud, at branden var under kontrol.

Der skal ikke meget til, før der går ild i vegetationen. Der kan let være små gløder, der ligger rundt om i vegetationen, som man ikke lige opdager.

Sune Andersen, Østjyllands Brandvæsen

- Der skal ikke meget til, før der går ild i vegetationen. Man får varmet noget op, der måske har forbindelse til træværk eller andet brandbart. Der kan let være små gløder, der ligger rundt om i vegetationen, som man ikke lige opdager, siger Sune Andersen. 

Hverken mennesker eller dyr kom noget til ved branden.

Læs også Ukrudtsbrænder skyld i brand : - Huset er fuldstændig udbrændt

Ifølge Østjyllands Brandvæsen sker det jævnligt, at ukrudtsbrændere er årsag til, at der opstår brand.

- Det kan for eksempel være, hvis man kommer for tæt på en træbeklædning eller stålbeklædning. I hulrum kan der gemme sig spindelvæv og tørre blade. Her kan ilden let få fat, siger Sune Andersen.

Undgå uheld med ukrudtsbrændere

1. Ukrudt skal svitses
Ukrudtet skal ikke brændes væk – men kun have flammebehandling i meget kort tid. Når det svitses, ødelægges cellevæggene i bladene, og planten dør i løbet af få dage. Flerårigt ukrudt, græsser og planter med et stort rodnet skal have turen flere gange. Man bør behandle anden gang allerede fire dage efter første behandling. Det er bedst at flammebehandle om foråret og sent om efteråret.

2. Fugtig jord og stille vejr
Brug ikke brænderen i tørkeperioder og i blæsevejr. Brug kun ukrudtsbrænder, når planterne og jorden er fugtig. Vand eventuelt området først. Sørg for at have brandslukningsudstyr i nærheden. Det kan være en fyldt vandkande, en spand vand eller en pulverslukker. 

3. Hold afstand
Sørg for god afstand til bunker af tørre blade og andet let antændeligt materiale, eller fjern det først.
Brug ikke brænderen nær bygninger, buske og biler, og lad altid flammen pege væk fra disse genstande.
Hold øje med flammen hele tiden og forlad aldrig en tændt brænder. Lad ikke børn eller husdyr komme i nærheden af en tændt eller varm brænder. 

4. Tjek for afgrøder
Efterlad ikke gløder eller ulmende planterester. Efterlad ikke en varm brænder i nærheden af brandbare ting. Tjek de flammebehandlede områder et par gange, når du er færdig med arbejdet. Uforsvarlig omgang med ild kan straffes med bøde efter beredskabsloven. Når du er færdig med at bruge ukrudtsbrænderen, bør du afmontere gasflaske eller gasdåse.

5. Tjek at din ukrudtsbrænder er korrekt mærket
Ukrudtsbrændere skal være DG-godkendte og have et DG-mærke, når de forhandles i Danmark. Så hold øje med mærkaterne.

Kilde: Beredskabsstyrelsen