VIDEO: Gjorde vi oprør i 2018?

NYTÅRSKAVALKADE DEL 4: Mange kæmpede og protesterede for at gøre Østjylland til et bedre sted i 2018

07:00

VIDEO: Her kan du se noget af det, østjyderne protesterede imod i 2018.

Ja til klubhus på stranden

Efter syv års tovtrækkeri fik vinterbaderne i Søvind endelig det offentliges tilladelse til at have deres klubhus stående på stranden.

Læs også VIDEO: Var der nogen, der talte om vejret i 2018?

Det drejer sig om en lille beboelsesvogn, som de fjerner om sommeren, men det har krævet en lang og sej kamp med det, som flere medlemmer har opfattet som bureaukratiet, for sagen er gået fra den ene til den anden instans inden for det offentlige. Men kampen lykkedes.

Efter syv års kamp må denne vogn nu stå på stranden - om vinteren.

Splittelse blandt borgerne

Mange andre tog sig også sammen og kæmpede for det, de syntes kunne gøre verden og Østjylland bedre. 

Lige fra dem, der klagede over naboens sortglaserede teglsten, og fik ret i Højesteret, over gruppen i Silkeborg der kæmpede mod en ny vej igennem Nordskoven, en kamp de tabte, til de mange forældre og børn, der kæmpede mod lukning af deres skole i Norddjurs Kommune.

Læs også Butikscenter lå nærmest øde hen: Nu kommer der liv igen

Den sidste kamp var streng. Kæmpeunderskuddet i Norddjurs Kommune krævede besparelser, der affødte borgermøder, demonstrationer og endeløse diskussioner.

Politikerne blev usikre på deres egne beslutninger, og borgerne følte, de var med i et spil, der splittede dem. Taberne af den lange kamp blev forældre og børn fra Mølleskolen ved Grenaa, der nu må acceptere, at deres skole lukker. 

Protestgruppen Folkets Bjerg kæmper mod et besøgscenter på toppen af Himmelbjerget. Foto: Jens Nørgaard Larsen - Ritzau Scanpix

Nej tak til solsofaer

Blandt dem, der stadig kæmper for deres sag i Østjylland, er protestgruppen Folkets Bjerg, der ikke bryder sig om planerne om et besøgscenter på toppen af Himmelbjerget. 

Læs også VIDEO: Var vi gode imod dyrene i 2018?

- Vi er bare lodret uenige i, at det er nødvendigt med et kæmpe informationscenter, topterrasser, og solsofaer. Det kan man gøre på en langt skønnere og mere æstetisk, diskret og respektfuld måde.

Vi kommer med et andet forslag, lover Anders Hougaard, der er initiativtager til protestgruppen, Folkets Bjerg.

Selvom man ikke får ret, når man rejser stemmen ogdemonstrerer, så er det jo en vigtig del af det lokale demokrati,

Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus.

Også ved Kalø Slotsruin er der ballade over et besøgscenter. Den gamle slotskro har 6000 venner, der har skrevet under på protester over planer om, at kroen skal rives ned. Sagen er i høring til 8. januar 2019.

En gruppe lokale beboere kæmper for en cykelsti ved Gylling.

Protester mod højhuse

Der er blevet protesteret og demonstreret mange gange i Østjylland i 2018: Imod højhuse, imod loven om burkaer, imod bombninger i Syren, imod havbrug, imod skilte i naturen, for en ny cykelsti i Gylling, imod en jernbanelinje i Solbjerg mv.

Læs også Ny lokalplan vedtaget: Slotskro lidt tættere på nedrivning

Men hjælper det overhovedet at protestere og demonstrere? Er der nogen, der lytter?

- Jeg bliver simpelthen så glad, når jeg ser mennesker være aktive i lokalpolitik, siger byrådsmedlem Lone Hindø (S) fra Aarhus som svar på spørgsmålet.

- Jeg vil opfordre til, at man bruger alle kanaler som læserbreve, mail, telefonopkald og møder, så længe det foregår konstruktivt, og man har noget på hjerte, siger Bünyamin Simsek (V), der er rådmand i Aarhus.

Læs også Ekstremt sjældne skildpadder stjålet fra Randers Regnskov: Nu er de fundet

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) supplerer: - Selvom man ikke får ret, når man rejser stemmen og demonstrererer, så er det jo en vigtig del af det lokale demokrati.

Så der er god grund til at lade kampene fortsætte.

Læs også VIDEO: Kunne vi følge med i det nye i 2018?