Vi tror på gud - men ikke i kirken

De fleste føler sig ganske fremmede inden for folkekirken, mener lektor fra Aarhus Universitet.

Danskerne efterlader i stigende grad Gud ved alteret i kirken. Der er både færre, der melder sig ind i folkekirken, men også flere, der aktivt melder sig ud. Samlet set har folkekirken 14.975 færre medlemmer end for bare to år siden. Men at vi falder fra i folkekirken betyder ikke, at vi er blevet ateister.

- Selvom danskerne ikke går særligt meget i kirke, er det ret udbredt at være troende. 60-70% af danskerne vil sige, at de tror på Gud i en eller anden form. Det er nogenlunde samme
niveau som omkring 2. Verdenskrig, siger Peter Birkelund Andersen, religionssociolog og lektor på Københavns Universitet, der har analyseret resultaterne fra den europæiske
værdiundersøgelse, European Social Survey.

Det overrasker ikke Kaj Bollmann. Han er generalsekretær i Kirkefondet, der arbejder
for at tiltrække flere til folkekirken.

- Den spirituelle interesse er vokset de sidste ti år, men den går - ikke mindst for unges vedkommende - uden om folkekirken, siger han.

Det er især blandt 20-40-årige, at udmeldelserne vælter ind. Det skyldes ifølge Kaj Bollmann, at folkekirken ikke har været god nok til at indrette sig efter, hvordan unge i dag er.

- Folkekirken skal være bedre til at åbne op for nye former, der involverer deltagerne, f.eks meditation. Og så skal man tage alvorligt, at unge i dag tænker deres religion mere
individuelt.

Ifølge Lars Ahlin, lektor på Det Teologiske Fakultet på Aarhus Universitet, føler de fleste sig ganske enkelt fremmede inden for folkekirken, fordi den leverer en færdig pakke.

- Mange ønsker selv helt frit at lave sin egen tro. Hovedpersonen er ikke længere menigheden. Hovedpersonen er mig,« siger han til Urban.

<i>Kilde: Urban</i>