Vi bosætter os længere fra jobbet: Sådan er udviklingen i Østjylland

Stigende boligpriser i de store byer og forbedret infrastruktur gør, at vi har fået længere til jobbet.

I Østjylland er der - ikke overraskende - særligt én by, som trækker tallene op i forhold til pendlerafstand. Foto: Niels Ahlmann Olesen - Ritzau Scanpix (genrebillede)

Det er nok de færreste, der ønsker at bruge mere tid på at komme på arbejde, men det er ikke desto mindre den vej, udviklingen er gået i de seneste 10 år.

Mens den gennemsnitlige pendlerafstand i Østjylland i 2008 lå på 18,2 kilometer, var den i 2016 steget til 20,5 kilometer.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har analyseret, og tendensen er kun fortsat fra 2016 til nu. 

Læs også Hun har 130 kilometer på arbejde: Afstand er ikke vigtig

Få boliger i metropol

Det fortæller Thomas Hovgaard, der er kommunikationschef i Nybolig.

- Tallene er også et udtryk for noget positivt, fordi de er et udtryk for, at flere er kommet i arbejde. Når flere kommer i job, så er der også nødvendigvis også flere, der skal køre til og fra arbejde, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

I Østjylland er der - ikke overraskende - særligt én by, som trækker tallene op i forhold til pendlerafstand. 

- I Østjylland er Aarhus metropolen, og der er selvfølgelig også den faktor, at der er en vis knaphed på boliger i Aarhus. Mange flytter måske 30 kilometer væk fra byen for at få et hus med en have, siger Thomas Hovgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

01:57

Fire selvstændige i Stenvad vil ikke pendle, men de vil heller ikke arbejde alene derhjemme. Derfor har de nu lavet en fælles hjemmearbejdsplads (indslag fra maj 2018).

Luk video

Færre landbrug

Han peger også på bedre infrastruktur som årsag til den stigende afstand til arbejdspladsen. 

Samtidig bliver flere landbrug i disse år demonteret, og den samfundsudvikling spiller også ind. 

Læs også Boligportal: Spar op til 3000 kroner om måneden ved at pendle i Aarhus

- Der bliver færre landbrug, og det betyder, at dem som tidligere boede, hvor der var landbrug, de skal nu trække et andet sted hen at arbejde, lyder det fra Thomas Hovgaard.

Udviklingen i Østjylland stemmer overens med den øvrige udvikling i landet, hvor den gennemsnitlige afstand til jobbet er steget mest i Nordjylland. Her hedder tallet 3,3 kilometer.

Læs også Har du mere end 24 kilometer til jobbet? Nu stiger dit kørselsfradrag