Vestas risikerer hjerneflugt

Spareplan giver tillidskrise, mener ekspert

Vestas nye storstilede spareplan og ændringerne i ledelsen løser ikke den tillidskrise, selskabet er havnet i efter flere store nedjusteringer og fyringsrunder.

Sådan lyder vurderingen fra professor Caspar Rose fra Copenhagen Business School, der blandt andet forsker i ledelse.

- Man vælger at skille sig af med en række direktører, men dem, der virkelig har ansvaret - koncernchefen og bestyrelsesformanden - beholder man, siger Caspar Rose til Ritzau Finans.

Han henviser til, at topchef Ditlev Engel beholder sin post, og at hans højre hånd, finansdirektør Henrik Nørremark forfremmes til vicekoncernchef, mens fire andre direktører, herunder forsknings- og udviklingsdirektør Finn Strøm Madsen, er røget ud.

- Tillidskrisen er efter min vurdering ikke løst, og der er alt for mange usikkerhedsmomenter, siger Caspar Rose.

Han påpeger desuden, at Vestas med annonceringen af, at 2335 medarbejdere skal fyres, risikerer en decideret hjerneflugt fra organisationen.

- Det er klart, at de dygtigste medarbejdere vil spørge sig selv, om det er hos Vestas, de har en fremtid, siger Caspar Rose.

Tredje fyringsrunde på tre år
Fyringsrunden bliver den tredje store i Vestas på kun tre år.

Også IR-chef Peter Kruse mister sin stilling, og Vestas bebuder, at man vil styrke dialogen med investorerne.

Men efter Caspar Roses vurdering er det ikke det mest presserende problem, selskabet står over for.

- Jeg synes ikke, der er så meget nyt i det her. Ordrebogen er fyldt, men Vestas tjener ikke penge. Så der sker for mange svigt.

- Det er ikke så meget kommunikation, de skal fokusere på, men derimod at levere nogle resultater. Så kommer kommunikationen af sig selv, fastslår Caspar Rose.