Vestas-aktien dykker

Spareplanen ikke positivt modtaget på fondsbørsen

Aktionærerne tager ikke alt for godt mod Vestas nye spareplan, der koster 2335 medarbejdere jobbet.

De store spareplaner, der skal barbere udgifterne med 1,1 milliarder kroner, bliver i hvert fald ikke umiddelbart belønnet af fondsbørsen torsdag formiddag.

I den tidlige handel torsdag morgen er Vestas-aktien faldet med cirka fem procent til en kurs på knap 60 kroner.

Onsdag lå aktien i cirka samme kurs i dagens første halvdel, men derefter begyndte Vestas-aktien at stige jævnt til en lukkekurs på knap 63 kroner per aktie.

Ifølge aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen, Alm. Brand Bank, var der formentlig bygget for høje forventninger op i markedet til Vestas' spareplaner.

- Der var begyndt at blive talt om besparelser på både 200 og 250 millioner euro, men man holder sig omkring de 150 millioner euro, som var meldt ud. Det kan have givet en umiddelbar skuffelse, mener Michael Friis Jørgensen.

Skuffede analytikere

En anden grund til skuffelse for analytikerne er, at Vestas ikke sætter tal på, hvor meget planen kommer til at koste virksomheden at gennemføre. For regnskabets tal har det for eksempel en vis betydning, om der afskediges ansatte eller lukkes fabrikker.

Endelig kan markedet ifølge Michael Friis Jørgensen være blevet skuffet over, at der ikke er blevet ændret mere omkring Vestas-ledelsen.

- Måske ikke i forhold til topledelsen, men i lagene under flytter man bare rundt på folk uden at der er egentlige konsekvenser af problemerne den seneste tid, lyder det fra analytikeren.

Han synes dog selv, at et fald på fem procent på baggrund af den fremlagte plan er en "hård dom" fra markedet.