Velkommen, stygge ulv

Nu er der lagt en plan for ulven i danske natur

199 år efter at den sidste danske ulv blev skudt, har miljøministerens rådgivende udvalg, Vildtforvaltningsrådet nu givet grønt lys for, at ulve, der indvandrer fra nabolande, kan få permanent opholdstilladelse i den danske natur.

Planen tager samtidigt højde for forventningerne om, at ulve i løbet af få år vil etablere sig med en permanent bestand.

En arbejdsgruppe under rådet med alle relevante parter fra landmænd og jægere til skovejere og naturfredningsforeningen har siden foråret arbejdet på en forvaltningsplan for den fredede ulv.

Onsdag godkendte Vildtforvaltningsrådet planen, som nu blot skal endeligt blåstemples af miljøminister Ida Auken (S)

Se: Ulv fanget af fotofælde

- Vi er meget tilfredse med, at det er lykkedes i enighed at lave en plan, som tager højde både for, at ulven jo er beskyttet af EU-regler, og som samtidig tager højde for de konflikter, der kan komme, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen til Ritzau.

I løbet af de seneste år der det flere gange blevet konstateret ulve i området vest for Silkeborg.

I foråret mistede en fåreavler i Midtjylland ved flere ulveangreb flere end 20 får.

I øjeblikket skønnes det, at mindst tre ulve formentlig fortsat befinder sig i den danske natur.

Video: Hør ulven hyle!

Ifølge forslaget fra Vildforvaltningsrådet skal mulige ulveangreb på mindre husdyr såsom især får og geder begrænses ved at give tilskud til særligt ulve-sikrede indhegninger.

Landmænd og andre, som mister dyr til ulve, kan desuden få erstatning fra staten. Rådet anbefaler også, at Naturstyrelsen i særlige tilfælde kan beslutte at skyde en ulv, der giver gentagne problemer.