Velfungerende danskere søger hjælp til gæld

Hjælp beregnet på narkomaner og sindslidende bliver nu søgt af helt almindelige danskere. Det oplever Den Sociale Retshjælp i Århus.

Med støtte fra Indenrigs- og Socialministeriet har flere hjælpeorganisationer nu startet gældsrådgivning til socialt udsatte.

Men selv om hjælpen er tiltænkt narkomaner og kontanthjælpsmodtagere, viser de første erfaringer, at det lige så ofte er mønsterstudenten og hr. og fru Danmark, der har givet op over for rudekuverterne og søger hjælp.

- Vores målgruppe er egentlig personer med misbrugsproblemer, psykiske lidelser og på overførselsindkomst. Men der henvender sig i lige så høj grad almindelige, velfungerende personer, siger socialrådgiver Eva Tetzlaff fra Settlementets Rådgivning i København til Urban, efter at have været i gang i en måned.

Hos Den Sociale Retshjælp i Århus, hvor de har haft gældsrådgivning siden maj 2007, er meldingen den samme.

- Der er en kæmpe efterspørgsel efter gældsrådgivning. Og vi bliver bombarderet med henvendelser fra helt normale, ressourcestærke danskere,« siger formand Sandy Madar til Urban.

<b>Kviklån er den lige vej i gældsfælden</b>
Det er primært de dyre, lettilgængelige forbrugslån, der skaber problemer for de gældsplagede. Der er dog ikke tale om tømmermænd fra forbrugsfesten.

- Det er ikke et overforbrugsproblem, hvor de, der har taget kviklån, har skøjtet rundt og købt dyrt mærketøj. Det er jo svært at sige nej til 15.000 kroner, når strømmen bliver slukket, hvis ikke elregningen snart er betalt, siger Eva Tetzlaff til Urban.