Vejdirektoratet: Sådan kommer juletrafikken til at se ud

Juleaften falder i år på en mandag, hvilket har betydning for trafikken

Der bliver sandsynligvis mindre trængsel på vejene, fordi juletrafikken i år spredes ud på flere dage. Foto: Martin Sylvest Andersen - Ritzau Scanpix

I løbet af denne uge begynder flere og flere østjyder at tjekke ud fra arbejde for at hellige sig småkager, kødsved og familiehygge. 

Det betyder traditionen tro også travlhed på vejene, når mange pakker bilen og kører gennem landet for at fejre højtiden i familiens skød.  

Dagene omkring juleaften er nogle af årets største rejsedage, men i år ser trafikmønsteret sandsynligvis lidt anderledes ud end sædvanligt, melder Vejdirektoratet.

Færre forsinkelser

Det skyldes, at juleaften falder på en mandag, hvilket betyder, at en del af den udrejsetrafik, der sædvanligvis pakker sig sammen på den 23. december, nu spredes ud på både fredag, lørdag og søndag op til jul.  

Af samme grund forventer Vejdirektoratet ikke de store forsinkelser på vejene i dagene op til juleaften.

 

Det anbefales dog, at man så vidt muligt undlader at køre fredag den 21. december i eftermiddagsmyldretiden og søndag den 23. december midt på dagen.  

Udrejsetrafikken vil hovedsageligt bevæge sig fra Hovedstadsområdet mod Jylland samt mellem Kolding og Aarhus på E45.  

2. juledag er som oftest den store hjemrejsedag, og her forventer Vejdirektoratet tæt trafik og risiko for kødannelser på vejene – ikke mindst mellem klokken 10.00 og 14.00, hvor hjemrejsetrafikken primært vil bevæge sig fra Jylland mod København via Fyn og Sjællands Odde.

Her vil juletrafikken særligt kunne mærkes

 

·         E20 Fynske Motorvej (især den vestlige del)

·         E45 mellem Kolding og Aarhus

·         Køge Bugt Motorvejen

·         E20 Vestmotorvejen

·         Rute 21 til og fra Sjællands Odde  

Vejret kan spille ind

Vejdirektoratets forventninger til juletrafikken er baseret på erfaringer og tal fra tidligere år, men den helt store ubekendte faktor i juledagene er vejret.  

Hvis julen falder sammen med frost og snefald, vil det medføre en væsentlig risiko for længere rejsetid på grund af flere uheld og generelt vanskelige forhold på vejene.

Du kan se hele Vejdirektoratet prognose for juletrafikken her.   

Det er også en god idé at holde øje med www.trafikinfo.dk eller Vejdirektoratets app Trafikinfo.