Vandfugle aflives ved Anholt

Flere hundrede vandfugle ved Anholt blevet indsmurt i olie. De bliver nu aflivet med bistand fra lokale jægere.

Med assistance fra lokale jægere gik Skov- og Naturstyrelsen ved skumringstid lørdag i gang med at aflive så mange som muligt af de olietilsølede fugle, der de seneste dage er observeret ud for Anholts nordkyst i Kattegat.

Styrelsens opsynsmand på øen, Morten Abildstrøm, oplyser til Ritzau, at 15 mand blev sat ind for at aflive de fugle, man kan komme i nærheden af. Aktionen fortsætter søndag.

- Vi skyder fuglene, hvis vi kan komme tæt nok på. Problemet er, at fuglene ikke er totalt indsmurt i olie og derfor kan fjerne sig, og det milde vejr betyder, at de klarer sig rimeligt. Men de kan ikke flyve ret langt, siger Morten Abildstrøm.

Han anslår, at mellem 350 og 500 fugle har olie på sig. Det er primært sortænder, edderfugle og fløjsænder, der normalt overvintrer på nogle muslingsbanker otte-ti kilometer nord for Anholt.

En olieplet på størrelse med en femmer er nok til, at fuglene ikke kan overleve. Når fuglene bliver tilstrækkeligt nedkølede vil de søge mod land.

Det vides ikke, hvorfra olien stammer. Og da Søværnets Operative Kommando ikke har kunnet registrere olie på vandoverfladen, mener ekspertene, at olien driver nogle meter under overfladen. Fuglene bliver tilsølet, når de dykker efter føde.

For et år siden måtte omkring 1000 havfugle aflives under lignende omstændigheder på Anholt. /ritzau/