Valg: Kvinderne i mindretal

Jakkesættene er i overtal på valgplakaterne i Østjylland

Valgplakaterne på lygtepæle og på kandidatlisterne i Østjyllands Storkreds er domineret af mænd.

På landsplan er kun 34 procent af de opstillede politikere kvinder, men i Østjyllands Storkreds er ligestillingen endnu mere skæv.

Her er der kun 28 procent af kandidaterne kvinder.

- Hvis man ønsker ligestilling, er der i hvert fald ikke noget at være stolt af, siger valgforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, til DR Østjylland.

- Partierne blev skabt som mandeklubber for 130 år siden, og det præg har de stadig. Mænd foretrækker mænd som kandidater, og det betyder, at der ikke bliver opstillet så mange kvinder på listerne. Det har blandt andet den konsekvens, at der ikke bliver valgt så mange kvinder ind i Folketinget, siger Roger Buch.

Fastgroede kønsroller
Roger Buch mener også, at kønsrollerne stadig er så fastgroede, at kødgryder kan spærre kvinders vej til Christiansborg.

- Selvom vi tror, at vi lever i et meget ligestillet samfund, så er det altså sådan, at det i familierne og ikke mindst i småbørnsfamilierne er kvinderne, som har det store ansvar for husholdningen, madlavningen og børnene. Det gør det vanskeligere at have en politisk karriere i forhold til mændene, som slipper lettere om på den konto, siger Roger Buch.

I Østjyllands Storkreds er det De Konservative, Socialdemokraterne, Ny Alliance og Kristendemokraterne, som trækker den procentvise andel af kvinder ned under landsgennemsnittet.

Ikke topprioritet
Lektor i køn og europapolitik ved Aarhus Universitet, Christina Fiig, mener ikke, at ligestilling har topprioritet i partierne.

- Der er behov for en debat generelt om ligestilling i partierne. For hvis vi skal betragte Folketinget som en repræsentant for folkets stemme, så er mangfoldigheden vigtig, siger hun.

Kilde: DR Østjylland