Valentinsdag hitter hos østjyderne: - Det er en ny højtid

14. februar er kærlighedens dag - også for østjyderne. Ifølge livsstilsekspert er dagen kommet for at blive

02:02

Røde roser, hjerteformet chokolade og romantisk restaurantbesøg er nogle af de ting, der står på østjydernes dagsorden i dag.

Den 14. februar er nemlig valentinsdag. En dag i kærlighedens tegn, hvor man erklærer sin kærlighed til hinanden. Oftest med blomster og chokolade.

Det er noget, som de kan mærke hos Interflorabutikken, Violen, i Odder.

Alle former for noget med hjerter på, det sælger. Og så er det i farven rød og pink

Per Kaspersen, indehaver, Violen

- Vi oplever en stigende interesse i forbindelse med valentinsdag. Det er en rigtig god blomsterdag, siger Per Kaspersen, der er indehaver af Violen.

Alt med hjerter sælger

Ifølge Per Kaspersen er der langt større interesse, når valentinsdag falder på en hverdag.

Så har folk nemlig muligheden for at snakke om det på arbejdspladserne, og det får folk ned i butikkerne for at lede efter noget til sin udkårne.

Og han er da heller ikke i tvivl om, hvad der sælger bedst.

Vi oplever, at en dag som Valentinsdag bliver større og større. Det er en ny slags højtid

Jakob Beck Wätjen, formand for Region Midtjylland HORESTA

- Alle former for noget med hjerter på, det sælger. Og så er det i farven rød og pink. Altså noget der relaterer til kærlighed, siger Per Kaspersen, indehaver af Violen.

Middag og ophold hitter også

Østjyderne fejrer ikke kun valentinsdag med blomster og chokolade. Restaurantbesøg og hotelophold er også populært, ifølge Jakob Beck Wätjen, der er formand for Region Midtjylland HORESTA.

SÅ POPULÆRT ER DET:

24 procent af de adspurgte danskere skal fejre valentinsdag. Det er knap hver fjerde dansker. 

Af de adspurgte svarer 16 procent, at de planlægger middag derhjemme.

10 procent vil købe blomster.

8 procent regner med at fejre det med et restaurantbesøg.

Kilde: Dansk Erhverv

- Vi oplever, at en dag som valentinsdag bliver større og større. Det er en ny slags højtid. Der er flere bestillinger på både borde rundt omkring i restauranterne og på hotel- og wellnessophold, siger han.

Jakob Beck Wätjen driver til daglig Montra Hotel Sabro Kro. Her kan han også berette om en stigende interesse for reservationer på valentinsdag.

Ekspert: - Dagen er kommet for at blive

Ifølge livsstilsekspert Julia Lahme er det først for fem til syv år siden, at valentinsdag for alvor slog igennem for danskerne. Tidligere var det en tendens, men det har siden ændret sig. 

- Valentinsdag er ikke længere en tendens. Den bliver mere betragtet som en højtid for danskerne, siger Julia Lahme, livsstilsekspert.

Mange er begyndt at få leveret blomsterne til sin udkårnes arbejdsplads, så de får overraskelsen der i stedet for på dørtrinnet derhjemme. Sådan lyder det fra Per Kaspersen, der er indehaver af Violen i Odder.

Dagen, der også kaldes ’de elskendes dag’, har på mange måder ændret sig for danskerne gennem tiden.

- Vi har værdier, som handler om at være fælles. På den ene side fejrer vi kærligheden. Men på den anden side fejrer vi også, at man har modet til at tale kærligt med og til hinanden. Den handler om at stå ved sine følelser, siger Julia Lahme.

Valentinsdag er ikke længere en tendens. Den bliver mere betragtet som en højtid for danskerne

Julia Lahme, livsstilsekspert

Hvilke fremtidsudsigter der er for valentinsdagen i Danmark, er hun ikke i tvivl om.

- Vi er traditionshungrende. Hver gang nogen tilbyder en ny helligdag, så hopper vi i med begge ben. Og valentinsdag beholder vi, og vi bliver ved med at udvikle på den. Den er kommet for at blive, siger livsstilsekspert, Julia Lahme.

FAKTA OM VALENTINSDAG:

For blomsterkæden, Interflora, ligger valentinsdag på en delt anden plads sammen med Fars Dag over de mest populære mærkedage. De er kun overgået af Mors Dag.

Fra 2013-2017 har Interflora en vækstrate på valentinsdag på 73 procent.

Deadline for bestilling af blomster med levering i dag er udvidet til klokken 16. Det har Interflora valgt at gøre til ære for mændene, som ofte først kommer i tanke om kærlighedens dag over frokostbordet på arbejdet.

Hos blomsterkæden er det de klassiske ting, der hitter. En "kærlig valentinsbuket med vase og chokolade" indtager første pladsen i øjeblikket.

Kilde: Interflora