Vær opmærksom: Der er ekstra politikontrol fra og med i dag

Østjyllands Politi sætter i dag gang i fire ugers målrettet færdselskontrol af sprit- og narkobilister i kredsen

Arkivfoto. Foto: Martin Sylvest Andersen - Scanpix

1. december er lig med julemusik i radioen, julekalendere og ekstra politikontrol på vejene.

Østjyllands Politi sætter i dag gang i fire ugers målrettet færdselskontrol af sprit- og narkobilister i kredsen.

Årsagen er selvfølgelig, at julefrokostsæsonen for alvor begynder i denne weekend.

Læs også 18-årig sigtet for spirituskørsel efter politijagt i Risskov

- Vi ved fra statistikkerne, at spiritus, narko og medicin er i top fem over årsager til færdselsuheld generelt, og at hver sjette dødsulykke i trafikken skyldes alkohol. Så det er altså ikke kun pengepung og kørekort, det kan gå ud over, hvis man sætter sig bag rattet med en promille i blodet. Det kan potentielt følge én hele livet, hvis man ikke tænker sig om, siger Amrik Singh Chadha, der er politikommissær i færdselspolitiet i Østjyllands Politi.

Dyrt at drikke

Kontrollen vil foregå i hele politikredsen, hvor betjentene undersøger, om bilister, motorcyklister og folk på knallert er påvirket af spiritus, narkotika eller medicin.

Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at møde kontrollen. Kører man i påvirket tilstand, giver det en bøde svarende til en månedsløn efter skat, frakendelse af kørekortet, men kan også resultere i fængsel, hvis promillen er rigtig høj.

Læs også 34-årig stak af fra eget uheld – sigtet for spirituskørsel

- Jo færre bøder vi skal give østjyderne i julegave, jo bedre er det for vores alle sammens sikkerhed på vejene. Derfor opfordrer vi til, at man lige tænker sig om en ekstra gang, inden man sætter sig bag rattet og drøner af sted til en julefrokost, og at man allerede på forhånd afklarer, hvordan man vil komme hjem, siger politikommissær i færdselspolitiet i Østjyllands Politi Amrik Singh Chadha og uddyber:

- Én ting er, at man er klar i hovedet før festen. Det er straks en anden sag, når man en hel aften har hygget sig sammen med vennerne, mens der er røget en del våde varer indenbords. Så lad bil, motorcykel og knallert stå, og find en anden måde at komme hjem på.

Han minder også østjyderne om, at det kan tage rigtig langt tid at forbrænde en våd aften. Derfor bør man også lade bilen blive i indkørslen til næste eftermiddag.

FAKTA:

​I perioden 2012-2016 er 80 personer blevet dræbt eller svært tilskadekommen som følge af en spritulykke i Østjylland.

Sidste år i december blev 77 personer sigtet for sprit- eller narkokørsel i Østjyllands politikreds. Det var et fald på knap ti procent i forhold til året før, hvor 85 personer blev sigtet.